De Citit : Știri

3000 de ciclisti au evadat din Bucuresti duminica, 11 mai

| 12 mai

Duminică 11 mai, pe binecunoscutul traseu din pădurile din nordul Capitalei, s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a celui mai mare maraton de ciclism cross-country din Europa de Est, „Prima Evadare”. Ca în fiecare an au fost stabilite noi recorduri pentru competiţiile de acest gen din România: premii totale de 7.000 de euro, 2.924 de concurenţi înscrişi, 2.215 încheind cursa, cel mai mare număr de sportivi dintr-o ţară străină – 30 (Bulgaria) și 45 participanţi la concursul foto.
Cel mai rapid concurent şi „primul evadat” ce a parcurs traseul de 55 de kilometri dintre Bucureşti şi Snagov a fost ca și anul trecut, Lucian Logigan de la clubul Ideal Geiger Team, care s-a impus la sprint în fața lui Marius Petrache. A fost o cursă rapidă și disputată, cu multe atacuri și regrupări în prima parte. Alexandru Stancu (Bike Expert) a încercat o evadare în prima zonă de teren plat, dar a fost prins în scurt timp de plutonul cicliștilor de performanță. Logigan a accelerat la jumătatea cursei și a rezistat în frunte până la final, fiind sprijinit și de echipa sa, coechipierul său, Attila Madaras, terminând pe locul al treilea. Bucuros ca și-a apărat cu succes titlul, Logigan a apreciat că tactica folosită și în cursele pe șosea a dat rezultate, echipa sa antrenându-se special pentru această competiție în ultima săptămână.
La feminin, Irina Dumitru (Bike Xpert Racing Team), a terminat cu 7 secunde înaintea lui Emese Fodor (Kross Romania Team), pe pozitia a treia clasându-se Alexandra Lazăr (NoMad Merida CST). Au mai fost premiate următoarele categorii: ciclocros, masculin (15-19 ani, 20-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani și plus 50), biciclete tandem, companie, familie și cuplu.
La competiție au luat parte și campionii Bulgariei de mountain bike la masculin și feminin. Cea din urmă, Aneliya Karagyozyan, clasându-se pe locul 5, a declarat că „față de anul trecut au existat și zone cu noroi. Pentru a le depăși a fost nevoie de tehnică și forță. Am revenit împreună cu echipa mea și cu mulți prieteni. Ne-am distrat și ne vom întoarce cu plăcere și în anii următori”, iar la categoria de vârstă 20-29 ani Vasil Vasilev a urcat pe treapta cea mai de sus.
Și campionul Lucian Logigan a recunoscut că a căzut de două ori pe parcursul cursei. „Aceste zone mai dificile n-au făcut decât să condimenteze și mai mult competiția”, a fost de părere organizatorul competiției, Daniel Sărdan.
„A fost o plăcere să iau parte la un eveniment foarte bine organizat, alături de atât de mulți oameni care au această pasiune, mersul pe bicicletă”, a spus CEO Raiffeisen Bank – Steven van Groningen. Alături de acesta, printre participanţii acestei ediţii s-au aflat ambasadorul Belgiei – Philippe Beke, directorul ProFM – Marius Dobre, jurnaliştii Lucian Mîndruţă şi Robert Turcescu şi solistul trupei Cargo – Adrian Igrişan. Iar autorul proiectului fotografic „Bucureștiul Optimist”, Cristian Vasile (Igu), îi va premia pe câştigătorii concursului de fotografie.
Câteva cifre interesante ale ediţiei: numărul fetelor înscrise – 308, numărul sportivilor legitimaţi – 30, numărul fotografilor – 70, cel mai vârstnic participant – 69 ani, cel mai tânăr – 6 ani, numărul copiilor sub 15 ani – 70, numărul companiilor înscrise – 22, având 268 de reprezentanți, numărul voluntarilor – 200, 4 zile – destinate ridicării pachetelor de concurs, 7 – televiziuni, 30 premianţi la tombola concurenților și a voluntarilor. Au fost prezenți sportivi din 29 de țări.
Cercetașii României au administrat un punct de alimentare, Clubul de offroad Corb44 a ajutat si în alte puncte unde era nevoie de intervenția lor pentru ajutarea concurenților pe traseu, iar elevii de la școlile din localitățile prin care a trecut plutonul au încurajat sportivii alaturi de famiile si prietenii acestora.
Fiecare concurent care a ajuns la sosire a primit câte o medalie, un tricou, o diplomă de Finisher și o porție de paste sau orez. De asemenea primii 500 de concurenţi clasați au intrat și în posesia a câte unei medalii din metal. În plus, cei aflați pe primele 100 de locuri au primit și câte un tricou galben. Pe traseu şi la final au existat puncte de alimentare de prim ajutor de masaj şi de service.
Împreună cu partenerii i-Rewind, organizatorii au oferit concurenţilor câte o aplicație prin care este creat un scurt film cu fiecare participant, care poate fi descărcat şi distribuit pe reţelele sociale. În premieră, participanții au primit prin SMS informări şi timpul final la sosire.
Cei care au mers la recunoașterea traseului au putut profita de aplicația IZI.travel – GPS guide, un ghid audio oferit de Fundația Snagov ce prezintă detalii despre despre obiectivele istorice, turistice și naturale din zonă și despre traseu (repere, viraje, recomandări etc.).
„Prima Evadare” îşi propune să promoveze un stil de viaţă sănătos, dorind să atragă atenţia asupra posibilităţii de a face mişcare pe traseele din pădurile aflate în nordul Capitalei şi să accentueze importanţa curăţirii şi ecologizării lacurilor şi lizierelor de pădure. „Prima Evadare” este un concurs prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor de ciclism montan din România, printr-un traseu uşor, fără diferenţe de nivel, cu plecarea de la Academia de Poliție din București și punctul de sosire la Snagov. Competiția se desfăşoară pe drumuri de ţară, pe o distanţă de aproximativ 55 km. Întreaga distanţă de concurs este marcată și prevăzută cu 13 puncte de control și 4 zone de alimentare. Traseul a fost asistat de Poliţie şi Salvare și a fost patrulat de oficialii competiţiei, de echipe de fotografi şi de cameramani. Concurenţii au fost urmăriţi şi filmaţi cu două elicoptere.
Evenimentul a fost organizat de Clubul NoMad Multisport și s-a bucurat de parteneri entuziaști precum Red Bull, BCR, Merida, CST, Skoda, Ciuc, Veloteca, Rexona, Voslauer şi High5, iar partener media a fost Pro FM.
S-au implicat şi primăriile din Otopeni, București, Tunari, Moara Vlăsiei, Baloteşti şi Snagov. Ele au şi curăţat de deşeuri zonele adiacente traseului. Mulţumim Poliţiei şi Jandarmeriei române, care s-au mobilizat pentru al şaselea an consecutiv cu scopul de a asigura alături de voluntari siguranţa competitorilor de la „Prima Evadare” în zonele de traversare a drumurilor.
Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.
Pentru fotografii și video puteți accesa paginile:
http://primaevadare.ro/comunicat-de-presa/ și http://youtube.com/primaevadare