De Citit : Editoriale

Alegeri

| 11 decembrie

Pe scurt, parerea mea

Din pacate alegerile sunt mereu premii de popularitate. Stiti? La marile festivaluri, pe langa premiile oamenilor care s-au ocupat adanc de arta la viata lor, se decerneaza si un People’s Choice Award. Adica se recunoaste ca, pe langa profesionsti care sunt atenti la orice detaliu, se decerneaza si un premiu popular, al utilizatorilor largi. Alegerile politice cam asta sunt, un simplu premiu de popularitate.
Pe timpul campaniei electorale, la radio nu am avut voie sa iau vreo pozitie. Iar daca va veti uita pe dobro.ro sau pe paginile mele din retele sociale o sa observati ca am fost inactiv. Nu pentru ca m-ar fi lovit brusc vreo vinovatie derivat din statutul meu de persoana cvasi-publica ci pentru ca ar fi fost inutil. Electoratul e fost extrem de antagonizat iar miza nu a fost destul de mare ca eu sa mai trebuiasca sa citesc in cometarii cum sunt eu sluga lui Ponta si agent de influenta. Dar acum as putea sa ma explic: au fost trei mari motive pentru care am ales impotriva PDL.
In primul rand, magaria pe care a facut-o guvernarea portocalie fata de ziaristi, cea cu cerutul retroactiv al unui TVA neincasat. Porcaria asta a fost atat de evident abuziva, a creat efecte atat de directionate spre o anumita clasa de oameni si a produs atatea drame in randul actorilor, scriitorilor si ziaristilor incat am vrut neaparat sa nu aiba dreptate toti slugoii frustrati ca nu ating pragul de incasari anuale de la care legea era activata.
In al doilea rand, ocuparea ideii de conducator in atatea milioane de inimi de catre un aventurier de duzina ca Traian Basescu mi s-a parut nesanatoasa pentru sanatatea sufleteasca a natiunii. De mii de ani, un conducator este cu totul altceva.
In ultimul rand apare poate cel mai puternic motiv, cel pe care incercam sa-l propovaduim, eu si un prieten de-ai mei, de ani de zile: doar schimbarea permanenta a guvernarii imperfecte o poate face pe cealalta sa viseze la perfectiune.
Restul sunt bani.