De Citit : Știri

Seara Thomas Ciulei la NCRR

| 25 ianuarie

Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) dedica serile de miercuri documentarelor, iar pe 26 ianuarie le ofera spectatorilor sai doua filme semnate de Thomas Ciulei, unul dintre cei mai apreciati cineasti documentaristi autohtoni.
Astfel, de la ora 19:00, publicul are sansa de a vedea un film mai putin cunoscut al regizorului, Nebunia capetelor (Face Mania, Germania-Romania, 1997), urmat, de la ora 21:00, de cel mai recent documentar al autorului, multipremiatul Podul de flori (The Flower Bridge, Romania-Germania, 2008). Thomas Ciulei va fi prezent la ambele proiectii si va raspunde la intrebarile spectatorilor.
Nebunia capetelor, film distins cu Premiul pentru arta contemporana al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa (1998), o are drept protagonista pe artista Lena Constante (1909-2005). In anul 1948, ea a fost arestata de Serviciul Secret de Informatii si invinuita de spionaj si inalta tradare. Acuzatul principal in acest proces era Lucretiu Patrascanu, fost ministru al Justitiei si membru al PCR. Patrascanu a fost condamnat la moarte, iar Lena Constante – la 12 ani de munca silnica. Filmul lui Thomas Ciulei (regizor, monteur si narator) reconstruieste parcursul celor opt ani traiti de Lena Constante in singuratate si modul in care ea a reusit sa reziste unui sistem care incerca sa ii nege existenta.
Click pentru detalii film, foto si program.
Podul de flori este ilustrarea unui fenomen social de amploare – migratia economica masiva – care afecteaza profund structura familiei. Intr-un sat din Moldova, mama este plecata la munca in Italia, in timp ce tatal, Costica, isi asuma si rolul acesteia pentru cei trei copii ai sai. Iar Costica nu este singurul parinte aflat in aceasta situatie din sat. Documentarul lui Thomas Ciulei (regizor, scenarist si director de imagine), a fost filmat intre ianuarie-aprilie 2007 si utilizeaza elemente fictionale, in dramaturgie si modalitate de filmare, pentru a crea o scena pe care personajele isi pot interpreta propriile roluri.
Printre numeroasele distinctii, nationale si internationale, obtinute de Podul de flori se numara Premiul Bibliotecilor la Cinéma du Réel (Paris), Premiul pentru documentar „Amintire si viitor” la Filmfestival goEast (Wiesbaden), Marele Premiu la Mediawave Festival (Györ), Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj la TIFF (Cluj), Premiul „Between the Seas” la Festivalul International de Film Documentar Jihlava (Cehia), Premiul ARTE pentru film documentar la Duisburger Filmwoche (Duisburg), Premiul pentru film documentar de lungmetraj al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), Premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar si Premiul pentru cel mai bun documentar pe tematica familiala la Festivalul International de Film Documentar Aljazeera (Quatar).
Click pentru detalii film, foto, trailer si program.
***
Click pentru cele mai recente stiri.