De Citit : Editoriale

Washed Out – Within and Without

| 25 august

Tot disco resapat, dar…

V-am mai spus eu cum este cu hype-ul… Cum se succed ele trendurile si apar si dispar odata cu echinoctiu si solstitiu. Clar, de ceva vreme incoace, coolismul muzical se trage din disco. Si da, e si o conotatie peiorativa in ce-am zis. Si spun asta in contextul in care sunt cel mai mare fan Lcd Soundsystem, care mi se pare cea mai buna mostra de disco re-inventat. E, si cum apare un hype de-asta, apar si tot felul de vopseli, artificii muzicale inutile, supraexpunere, manierism, impostura, etc… Dar apar si unele trupe care chiar fac muzica si care sunt mult subestimate sau date la o parte din cauza categorisirii. Asa s-a intamplat cu Washed Out la primul lor material. Eu unul chiar eram curios daca dupa primul lor material intitulat “Life of Leisure” o sa simt oarece evolutie. Nu de alta, dar imi dadea usor impresia de artist de dormitor, care da, poate stie exact ce face, dar se opreste la un punct, mai departe nu poate sa razbata. Multe trupe sau artisti au avut zvacniri de-astea pe care nu le-au mai confirmat dupa.
Dar "Within and Without“ a ridicat si mai mult stacheta. Directia muzicala este tot undeva prin jurul anilor ’80, sfarsit de ani ’70. Iarasi este vorba despre o mana de artisti al caror background muzical se simte foarte puternic. Desi baza ritmica pe care sunt construite piesele e tangenta disco-ului, liniile calde de sintetizator si acordurile ample de paduri si voci aproape soptite umplu spatiul sonor si echilibreaza piesele cu o detasare si naturalete care te ung pe suflet.
Desi, din cauza versurilor sau a abordarii muzicale se poate cadea usor in facil, nu se intampla asta. Totul este perfect echilibrat. Albumul „Within and Without“ este bland, se asterne cuminte, iti face placere sa-l asculti si te lasa sa-l iei ca atare: muzica transparenta, bine facuta si fara pretentii.