De Citit : Editoriale

Spitalul. Romanii. Durerea. Ceausescu

| 16 aprilie

Mersul la spital descurajeaza apriori boala. Cand iti zice cineva "bai nene tre sa mergem la spital " nu simti cum deodata parca durerea nu mai e atat de intensa? 
De obicei cel mai puternic functioneaza cu dentistul si durerea de masea. Dar poate fi extrapolata pe dureri de spate unde iti trebuie injectii, pe dureri de stomac unde iti trebuie clisma, pe dureri de oase care necesita operatii. Nu-i asa ca parca doare mai putin? 
Acuma, problema incepe cand trebuie sa stai la rand. Ca ea, durerea parsiva, stie ca tu stai la rand. Si nu se opreste acolo. Am incercat sa trec asa, prin fata spitalului, sa o sperii, sa-i arat spitalul sa-l vada si sa inteleaga sa plece. Nu nene. Pana nu esti intins pe masa, intins pe scaun, cu doctorul deasupra, nu se opreste nici in ruptul capului. Se pune pe durut, ea – durerea, pana promiti, juri, stai in genunchi si implori Divinitatea sa faca Ea ceva sa nu mai doara. Pentru ca o sa tii regim, nu o sa mai faci misto de oameni si mai ales de politisti si de preoti, nu o sa mai ocupi locul de parcare al vecinului, nu o sa mai faci ochi galesi secretarei, orice, doar sa nu mai doara. Si parca- parca se simte ceva. Si atunci dai fuga la spital si acolo te asezi la rand. Iar la rand la spitalele romanesti stai nene, nu te-ncurci….stai pana-ti sar ochii din cap dupa toti pensionarii care n-au ce face p-acasa. Sa ma ierte Dumnezeu, sunt oameni cu probleme, nu vreau sa vorbesc cu pacat. Da’ am auzit niste conversatii p-acolo stand si asteptand, care fac sketch-ul "Aspirina si piramidonul" sa para ceva serios. 
Nu stiu de ce, atunci cand scriu despre spitale, scriu intr-un ton semi-batranesc. Poate o fi subiectul, poate o fi experienta traita, poate sunt intr-o pasa in care lucrurile imi ies din condei mai asa spre varsta a treia….cine stie….ce stiu sigur e ca nu e de dorit sa astepti prin spitale. Nici macar atunci cand te duci la analize.