De Citit : Știri

Baneasa Shopping City prezinta cele mai ingenioase inventii ale roboticii romanesti

| 07 aprilie

Vizitatorii vor putea interacţiona cu cele mai noi proiecte de robotică realizate de X-Projects, între 7 şi 13 aprilie
Grand Cosmos, spaţiul expoziţional din Băneasa Shopping City, prezintă începând de astăzi până pe 13 aprilie, un segment dedicat roboticii româneşti. Aici, X-Projects, Asociaţia studenţilor şi inginerilor cu activitate tehnico-ştiinţifică va prezenta pasionaţilor de robotică cele mai recente invenţii ale sale. Zona roboticii româneşti face parte din expoziţia interactivă The Robot Zoo care dezvăluie mecanismul funcţionării animalelor prin reprezentarea biomecanicii unor exemplare robotizate de mari dimensiuni.
Roboţii vedetă ai X-Projects sunt meduza robot, peştele-robot, robotul subacvatic şi quadcopterul, toate realizări ale echipei X-Projects, ce numără peste 30 de ingineri şi studenţi români pasionaţi de robotică şi biomecanică. Roboții sunt gândiți să aibă folosință în monitorizarea schimbărilor mediului oceanic și marin, a nivelului de poluare, în a înregistra ori fotografia viaţa marină sau au ca scop găsirea de obiecte pierdute.
Meduza robot imită comportamentul natural al organismului marin, care se închide şi se deschide precum o umbrelă. Cu opt braţe şi un înveliş transparent, meduza robot dispune de 4 motoare electrice ce sunt folosite pentru a mişca braţele la viteze diferite, creând astfel reacţii distincte. În acest fel se poate mişca în diverse direcţii şi poate evita obstacole. Acest robot poate fi folosit pentru monitorizarea schimbărilor mediului acvatic și pentru a înregistra ori fotografia viaţa marină.
Peştele robot a fost dezvoltat pentru a înţelege mai bine caracteristicile biomecanice şi hidrodinamice ale unui peşte, elemente ce îi vor putea ajuta pe viitor pe tinerii inventatori să poată construi vehicule ce pot fi utilizate în apă, mai eficiente şi autonome, folosind forme noi de propulsie.
Alt robot care va stârni interesul vizitatorilor şi care se dovedeşte a fi foarte util în experienţa exploratorilor este robotul subacvatic. Dotat cu o cameră video, acesta poate fi folosit pentru inspecţiile video subacvatice în scopul găsirii de obiecte pierdute.
Pe perioada celor şapte zile, membrii echipei X-Projects vor lucra la dezvoltarea a noi roboţi, oferind detalii atât despre aceste proiecte şi paşii ce trebuie parcurşi pentru realizarea lor, cât şi despre roboţii expuşi.
Asociaţia X-Projects a prezentat la finalul anului trecut meduza robot şi peştele robot în cadrul expoziţiei RobotSafari, organizată în prestigiosul muzeu Science Museum din Londra. În ultimii ani, echipa a participat şi a câştigat locuri fruntaşe la diverse competiţii internaţionale şi naţionale precum NASA’s Third Annual Lunabotics Mining Competition ce a avut loc în Florida, Robochallenge, Infomatrix sau Salonul de Inventică al Târgului Internaţional Gaudeamus. Mai multe informaţii despre proiectele X-Projects se găsesc pe www.xprojects.ro.
Spaţiul dedicat roboticii româneşti face parte din programul platformei educative Universitatea Cosmos, care îşi propune să completeze experienţa vizitatorilor prin susţinerea de activităţi educative conexe expoziţiei The Robot Zoo. Astfel, pentru a oferi un cadru mai amplu dedicat domeniului biomecanicii şi roboticii, Grand Cosmos a încheiat un parteneriat cu Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. Studenţii facultăţii conduc tururi ghidate în cadrul expoziţiei, oferind copiilor şi elevilor un plus de cunoştinţe generale despre lumea animalelor prin prisma roboticii.
Grand Cosmos este situat în aripa de nord a Băneasa Shopping City, în cadrul Galeriei Carrefour, fiind parte integrată a Grand Entertainment, divizia de leisure și divertisment a companiei Băneasa Developments ce include Grand Cinema & More și Grand Combo. Mai multe detalii se găsesc pe www.grandentertainment.ro