De Citit : Știri

Acces Egal in Spatiul Public Persoanele cu dizabilitati lupta pentru dreptul la viata activa

| 03 noiembrie

Trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci de baschet amical, în scaune rulante. Meciul, organizat de ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe, a avut loc vineri, 31 octombrie 2014, în incinta Afi Palace Cotroceni. Vocea lui Cristian Țopescu a făcut ca meciul să prindă viață și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Competiția sportivă face parte din campania „FĂRĂ bordURĂ”, campanie de conștientizare a necesității accesibilizării Bucureștiului pentru toți locuitorii săi, inclusiv persoane cu dizabilități. Campania este derulată în cadrul proiectului Acces egal în spațiul public, prin care organizațiile ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe își propun să crescă gradul de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități în trei orașe mari din România – București, Arad și Râmnicu Vâlcea.
„Evenimentul de azi este o demonstrație în plus că dizabilitatea este în noi, aceia care nu înțelegem să adaptăm mediul fizic la nevoile fiecăruia dintre noi. Am ales să aducem alături, într-un meci de baschet, persoane în scaun rulant și comunicatori publici pentru a răspândi vestea: persoanele cu dizabilități pot fi mult mai pricepute decât noi, chiar și în sport. Atunci când ne spunem povestea, alegem să vorbim despre slujbă, studii sau ce ne place să facem în timpul liber. În mod paradoxal, atunci când vorbim despre persoanele cu dizabilități, alegem prea ușor și prea repede să le clasificăm strict în termenii dizabilității. De fapt, dizabilitatea nu este o piedică de la nimic, dar prejudecățile noastre pot hotărî dinainte scorul pentru acest meci.” – a declarat Irina Zamfirescu, ActiveWatch.
Audit urban la București, Arad și Râmnicu Vâlcea
În momentul de față, ActiveWatch și partenerii săi finalizează un raport de audit urban cu focus pe situația aceesibilizării spațiilor publice în București, Arad și Râmnicu Vâlcea. Studiul cuprinde o descriere precisă a cadrului național și european în ceea ce privește accesibilizarea spațiilor publice, precum și recomandări pentru o proiectare urbană integrată care să încurajeze participarea persoanelor cu dizabilități la viața socială. In urmatoarele luni, ActiveWatch va lucra cu autoritățile locale din cele trei orașe pentru a crea împreună cu acestea un document de politici publice pentru creșterea gradului de accesibilizare a spațiilor publice.
În luna iulie, în cadrul campaniei „FĂRĂ bordURĂ”, ActiveWatch, alături de OPTAR și ONPHR, a organizat acțiunea ”Eroi pentru o zi” la stația de metrou Unirii și Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni, care s-a derulat între Piața Universității și Piața Victoriei din București, ambele cu scopul de a atrage atenția asupra problemei lipsei de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități.
JUCATORII:

Echipa oamenilor de comunicare
Cristian China Birta
Cristian China-Birta este blogger pe cristianchinabirta.ro şi antreprenor online. De formaţie jurnalist, a trecut apoi de partea cealaltă a „baricadei” şi a lucrat în administraţie publică locală şi centrală, după care a devenit consultant în comunicare.
În 2007 a descoperit bloggingul şi a decis să meargă pe calea aceasta. Scrie pe blogul său personal chinezu.eu despre social media, blogging şi antreprenoriat.
În 2011 a lansat și Blogal Initiative, o agenţie prin care desfăşoară campanii pentru bloggeri într-o modalitate inediată, care s-ar caracteriza prin „democratizarea” ofertei companiilor către bloggeri.
Din 2013 este implicat în Kooperativa.ro, care înseamnă proiecte de nișă precum sportlocal.ro, blogdebere.ro, blogdefotografie.ro, blogdecafea.ro, blogdecinema.ro, taximetre.ro, toate reunite sub umbrela de brand Kooperativa 2.0, companie pe care o deține alături de Vlad Dulea.
Declarație înainte de meci: “Este destul de ciudat să spun că abia aștept meciul ăsta, în condițiile în care știu că vom fi făcuți praf de cei de la Fundația Motivation, dar uite că o spun: abia astept! Pentru că, zău, a te lăsa bătut de niște oameni extraordinari este mereu și mereu o victorie :)”
Cristina Herea
Cristina Herea este jurnalist la România TV. În 2011, a absolvit Școala Europeană de Științe Politice, la Strasbourg. Este director general al Media Art Consulting, membru Rotary – Curtea Veche și on de litere. Până în prezent, a publicat două cărți.
Declarație înainte de meci: "Cred cu toată tăria că performanța și împlinirea nu sunt condiționate de statutul social sau lipsurile din viața unui om. Mă înclin în fața celor care, doborâți de probleme, au puterea de a-și depăși condiția și de a face performanță. Ei sunt eroii mei."
Marian Maican
Marian Maican este sales executive pentru Kiss FM, Magic FM si RocK FM. În trecut, a lucrat pentru Kiss FM Brasov și SBS Broadcasting Media.
Echipa Motivation România
Andrei Gabriel Bratu
Are 24 de ani și este din București. Andrei folosește un scaun rulant încă de mic, din cauza unei erori medicale. Este pasionat de masini și îi place foarte mult să conducă. Îi place sportul, joacă baschet, a încercat și tenis, dar sportul lui preferat rămâne înotul. Este pasionat de psihologie și a studiat și Economie și Afaceri Internaționale la Universitatea Hyperion. Practică reflexoterapia și are un cabinet personal unde lucrează cu drag.

Geanina Olteanu
Folosește un scaun rulant de patru ani din cauza unei formațiuni tumorale la măduvă. Îi place să pescuiască și să conducă. Are un fiu, Giani, pe care îl iubește foarte foarte mult. În afară de baschet, mai practica tir cu arcul, înot și, recent, și curling, făcând parte din echipa națională paralimpică. Este o persoană activă, căreia nu îi place să piardă timpul și se implică în numeroase activități.

Ionuț Săvulescu
Are 19 ani și este elev. Locuiește în București. Este voluntar Motivation în perioada vacanțelor. A lucrat în atelierul Motivation de adaptări ale scaunelor rulante, cu Fane, colegul foarte experimentat. Își dorește să devină parte din echipa Motivation, după ce termină studiile.

Stelian Mătreață (rezervă)
Are 33 de ani și o fire competitivă. A devenit utilizator de scaun rulant ca urmare a unui accident prin cădere de la înălțime. A venit la Motivation în urmă cu 15 ani, a lucrat ca voluntar, apoi ca instructor de viață independentă și tehnician pentru adaptarea scaunelor rulante. În 2003, a început să se antreneze la tenis. După un an de antrenamente, în 2004, a avut șansa de a participa la primul turneu de tenis în Ungaria, unde a câștigat locul 3. După încă un an de muncă, în 2005, Stelian a participat la Turneul Miscolt, unde a câștigat locul 2. Pasiunile sale sunt tenisul în scaun rulant și pescuitul

Dana Mătreață (rezervă)
Este contabil la Fundația Motivation România și este căsătorită cu Stelian. A început să practice baschet în scaun rulant în anul 2006 și de atunci a participat cu echipa din Ilfov la numeroase demonstrații de baschet și competiții sportive. Mai practică tenis de masă și de câmp, atletism și tir cu arcul. Are o fire atentă și echilibrată.