De Citit : Editoriale

Tara si Gorzo

| 28 august

Chapeaux: Sarcasm si primitivism

In alte dati va spuneam ca prin spatiul artistic carpato-danubiano-pontic plutesc doi demoni ceva mai fortosi: dracul arhaic si dracul caustic-umoristic. Prin arhaism si umor am reusit si noi sa punctam pe harta culturala internationala. Prin arhaism prin Brancusi-Brauner-Tuculescu iar prin umor si sarcasm prin Dadaisti-Ionescu-Cioran. Si evident ca cele doua ramuri continua si acum cu alte nume ce vor deveni importante. Voi vorbi pe scurt despre doi artisti tineri care au devenit repere artistice contemporane: Tara von Neudorf si Dumitru Gorzo. Amandoi au un stil care acceseaza filonul arhaic romanesc.
Lucrurile sunt mai evidente la Gorzo care vine din Maramures unde inca mai „bolboroseste“ pamantul a emotie primara. Tara vine din zona Sibiului unde cromatismul e ceva mai sobru iar umorul e mai bolovanos. Desenul are un primitivism ce aparent pare „necioplit“, ceva intre revista Urzica si desenele africane. De saptamana trecuta il puteti vedea la galeria Anaid cu expozitia „Raving History“. E vorba de interventii pe harti vechi comuniste. O incercare de a demitiza istoria bombastica invatata de noi toti la scoala. Ma rog… Tara e un artist mult mai bun decat subiectele si atitudinile sale. Cat despre Gorzo, toate arata bine peste ocean. Tot de curand el a avut o expozitie personala la NJMOCA (New Jersey Museum of Contemporary Art) intitulata Heads. Expunerea celor aproximativ 50 de capete, fiecare dintre ele avand 245×135 cm, inconjoara pe dinafara cladirea muzeului. Merita sa cautati pe net.
In alta ordine de idei, de cind n-am mai injurat Teapa, Calul si Paiatele a mai aparut o odiosenie: statuia lui Lascar Catargiu linga un plug taranesc, totul pe un soclu de neam prost.