De Citit : Editoriale

Noi

| 28 august

Cei noi

Ati observat? Noi, romanii, nu suntem o populatie in crescendo. Noi nu ocupam fiecare treapta scarii sociale. Acum cativa ani mi-am dat seama cat de putini suntem cei care ne recunoastem intre noi. Din haine, din privire, din politete, din inteligenta, din incaltaminte, din masina, din mesajul de pe tricou sau geanta, din stickerul de pe laptop, din soneria telefonului, din cartea de pe masa, din felul in care mancam, dintr-o detasare aproape obligata de restul.
Dupa atatia ani in care ocupatia m-a obligat sa fiu atent la asta va pot spune un crunt adevar. Suntem putini si suntem distrusi. Ne stim. Suntem cei care citim macar laureatii Nobel. Suntem cei care ne miram, in sala de cinema, cat de putini ne uitam la un film bun. Suntem cei care ne anuntam ca a aparut un documentar interesant. Suntem cei care ne alegem cu grija muzica din masina. Suntem cei care nu ne imbracam ca acum zeci de ani. Suntem cei care mancam in locuri civilizate. Suntem cei care vorbim corect romaneste. Suntem cei care mergem la festivaluri, de muzica, de teatru, culinare. Suntem cei care, din cand in cand, aderam la cauze nobile si nerambursabile.
Dar suntem si cei putini. Suntem si cei deranjati de nunta care blocheaza strada, de semnele obscene facute din spatele parbrizelor cu multe cruci, de urletele vecinilor, fie ei de bloc sau de terasa. Suntem cei nereprezentati politic. Suntem cei care tac stingheriti in parc, langa familia numeroasa si mult prea vocala imbracata in maieu. Suntem cei umiliti de functionarii cu al caror ton nu suntem obisnuiti. Suntem cei care muncim sub presiuni mult prea mari. Suntem cei extenuati pentru ca ne incapatanam sa ne dorim sa traim normal. Suntem cei violati vizual de culorile blocurilor si afisele lipite stramb. Suntem cei pe care ultimii saptezeci de ani ne-au facut neincrezatori in copii, iubire, bunatate, echilibru. Suntem cei pe care viitorii cincizeci de ani ii ameninta cu extinctia.
Nu. Noi nu suntem o populatie in crescendo, poate, daca nu ne recunoastem la timp, doar in degrade.