De Citit : Editoriale

S-a declansat primul razboi mondial al umorului negru

| 06 februarie

Antireclama e sufletul romanului

Anul viitor va expira una dintre ultimele restrictii care franau accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Marea Britanie. Fie si doar vanturata (ulterior a fost dezmintita), ideea lansata de cativa membri ai cabinetului britanic cum ca guvernul va lansa o campanie de descurajare a hoardelor de pe malurile Dunarii sa imigreze pe tarmurile Tamisei, a declansat un superb razboi al “descurajarilor”. Primii au fost chiar britanicii de rand care au propus niste afise despre Anglia cea ploioasa. “Don’t come to Britain. It’s Full”, “AVERTIZARE: MAREA BRITANIE SE SCUFUNDA“.
A raspuns, din Romania, Gandul cu campania “Why don’t you come over” – postere produse atat de razboinici profesionisti din publicitate cat si de cititori. “HALF OF OUR WOMEN LOOK LIKE KATE. THE OTHER HALF, LIKE HER SISTER”, “OUR DRAFT BEER IS LESS EXPENSIVE THAN YOUR BOTTLED WATER”.
Campania din Gandul a facut valuri si dincolo de Canalul Manecii si a declansat reactii de simpatie fata de romani in presa de stanga britanica.
Intre timp s-au trezit si bulgarii cu propria lor anticampanie iar imediat dupa aceea au aparut criticile romanesti la contracampania romaneasca. Una dintre primele (tausance.ro) a acuzat de sexism grav tema cu “femeile noastre sunt etc.”: “rog agentia GMP sa nu mai vorbeasca in numele viitoarei mele sotii incercand sa scoata Romania din cacat, nici sa nu mai faca invitatii in numele prietenelor mele… Va multumesc. Ce pestii mei!”.
Alta, mai crecenta (mantzy.ro), a acuzat lipsa de umor si “fudulia specifica romanului”: cum sa te lauzi cu un metrou mai putin aglomerat cand al lor exista “de cand ai nostri mergeau doar cu calul”.
Dupa care si-a trimis cititorii la campania din Kamikaze*: “NOI NE SPALAM NUMAI LA SFATUL MEDICULUI”, “FOLOSIM PREZERVATIVE NUMAI CAND CARAM APA DE LA RAU”. Pazea, in curand n-o sa mai incapem de muncitori britanici.