De Citit : Editoriale

Romania peste ani

| 28 august

Cu ochii peste ocean

Daca vrei sa stii, aproximativ, cam la ce nivel tehnologic va ajunge Romania in 5-10 ani, o solutie poate fi sa urmaresti ce se intampla in prezent in Statele Unite si, eventual, in Marea Britanie. Aplici, bineinteles, corectiile legate de venitul pe cap de locuitor dar, in mare, iti poti inchipui cam ce loc vor ocupa in vietile noastre de romani, prin 2017-2022, internetul, comertul electronic sau electronicele (oare cum vor arata atunci telefoanele si computerele, vor mai exista ele in conceptul actual!?).
Cei care merg la colegiu anul acesta in Statele Unite s-au nascut, in marea majoritate, in 1994, dar prapastia dintre ei si parintii lor in privinta obiceiurilor de consum cultural si media este deja uriasa. De pilda, studiile sociologice arata ca viitorul librariilor cu carti „pe hartie” nu este deloc stralucit. Daca au nevoie de o carte, studentii americani cauta mai intai sa afle daca nu cumva respectivul volum se gaseste sub forma de e-book pe internet. Biblioteca si libraria raman solutii de avarie. De altfel, cam trei sferturi dintre ei nu isi mai iau notite la cursuri pe hartie, ci folosesc computerele portabile. Aceiasi tineri nu isi fac probleme daca nu se afla in fata televizorului la ora cand se difuzeaza serialul sau show-ul preferat, pentru ca stiu ca gasesc episodul pierdut tot pe internet, la orice ora de zi si din noapte.
O soarta si mai nemiloasa pare sa aiba radioul: aproape ca nu mai exista adolescent american care sa-l asculte, fie si in masina. Cauza: raspandirea music playerelor – si in principal a minunatului device care este iPod-ul – care isi permit sa iti alcatuiesti playlist-uri suta la suta pe gustul tau. In fine, totul are un pret. Si ca ciudatenie fiziologica, tot sociologii americani constata ca foarte multi dintre cei cu varsta de 18 ani au deficiente de auz neintalnite la generatiile anterioare. Cauza o banuiti.