De Citit : Editoriale

A fi sau a nu fi nominalizat? Asta e-ntrebarea…

| 27 februarie

Nu-mi dau seama exact ce e mai important. Sa participi sau sa castigi? Unii spun ca “e important sa participi”, sa fii acolo. Altii sustin ca tocmai, la ce bun sa participi daca nu castigi?
Cateodata e important sa participi. Cred. Adica e important “sa fii in carti”, sa “se vorbeasca despre tine”, “sa fii luat in calcul”. Dar cred ca e importanta si compania. Si cu cat mai selecta, cu atat mai importanta prezenta. Desi cred cu aceeasi tarie ca, in functie de nivelul fiecaruia, nominalizarea sau premiul, sunt complet diferite. Pentru ca daca esti un X (in care valoarea lui X e mai mica decat restul participantilor), in compania lui Y, Z, Q, atunci e foarte important sa fii in aceeasi galeata cu ei. Si asta rezulta ca un premiu in sine, pur si simplu ca esti printre “ei”. In cazul in care esti X (in care valoarea lui X e mult mai mare decat restul participantilor), in compania lui y, Z, Q, atunci ar fi cam penibil sa nu iei premiu. Adica. Daca esti un sprinter roman si esti selectionat sa alergi intr-o cursa la care alearga si Usain Bolt, atunci sa zici mersi ca te-ai calificat si sa-ti faci o poza cu el sa ai s-arati cand te-ntorci in tara. Daca esti acelasi sprinter si trebuie sa participi la o competitie interna cu cei de la clubul scolar de seral nr 2, competitie televizata, pentru ca tatal unuia dintre scolarii de seral este patronul unui trust de televiziune care transmite cursa respectiva, atunci ar fi penibil sa nu castigi. Daca scolarii sunt scolari pe bune, atunci ii lasi sa castige si la sfarsit dai un interviu pentru “cat de marinimos” esti tu.
Deci cred ca depinde doar de “ceilalti participanti” pozitia ta. E cam la fel si-n arta. Si tocmai pentru c-au fost premiile Oscar si ca vor veni si premiile Gopo (misto comparatia) , cred ca e importanta compania.
Din alt punct de vedere, mai ales in arta, cred ca selectia si premiul isi pot inversa rolurile. Pentru ca am vazut chestii selectionate (in care x era cu mult peste valoarea lui y,z,q) dar premiul l-a luat z . Intelegeti? Pentru ca x nu era parte din gasca, iar z da. Si atunci, la marele public, castigatorul din cursa, ajunge sa fie z. Si desi publicul larg stie ca x e valoros, incepe sa-si puna intrebari, pentru ca el, publicul, nu stie culise, dedesubturi. El judeca dupa ce apare la televizor. Si daca intr-o cursa artistica intra si x si z (in care, repet, cu totii stim ca x e mult mai valoros) totusi castiga z, atunci sa nu-ti bagi ceva in ea de cursa? Si sa te pisi pe nominalizarile si pe premiile lor? Vorbesc si io asa ca opinia publica…..