De Citit : Editoriale

Moartea lui Bin Laden: a disparut un Golem

| 04 mai

Americanii au reusit, dupa mai bine de treizeci de ani, sa ucida creatura pe care au folosit-o in Afganistan, impotriva rusilor.

Il cunoastem pe Bin Laden ca inamic public numarul unu, dupa atentatul din 11 septembrie 2001. Dar cum s-a ajuns acolo? Intre 1979 si 1989, proaspat omoratul terorist sef a fost aliatul direct al americanilor. Presedintele democrat Jimmy Carter a fost, se spune, cel care a semnat primul ordin de sprijinire a mudjahedinilor veniti sa combata in Afganistan impotriva Uniunii Sovietice. Contactat de seful serviciilor secrete ale Arabiei Saudite, Bin Laden a inceput sa se ocupe, progresiv, nu numai de plecarea voluntarilor pentru Afganistan si de instalarea lor la frontiera pakistaneza, ci si de pregatirea militara si ideologica a combatantilor, fara a mai vorbi de aprovizionarea lor cu arme. Cu timpul, el a preluat sustinerea vaduvelor si educatia religioasa a copiilor.
Dupa retragerea sovieticilor din Afganistan, in 1989, SUA si Arabia Saudita pun capat sprijinului masiv pentru mudjahedini. Cel care avea sa devina seful Al-Qaida devine tot mai critic fata de familia regala saudita, acuzata ca pune teritoriul tarii la dispozitia americanilor, adica a “infidelilor”. O parte din familia lui Bin Laden are interese economice importante in SUA, dar el se aliaza cu miscari islamiste din Iran si Siria, desi pastreaza un contact cu CIA. Finanteaza mudjahedini bosniaci si combatanti islamici intorsi din Afganistan. E banuit de amestec in primul atentat de la World Trade Center, la New York, care a facut 6 morti in 1993 si in cele de la Paris din 1995. Un an mai tarziu Bin Laden devine inamicul oficial al SUA si se refugiaza in Afganistan. Urmeaza 11 septembrie si… mai departe stim sau banuim povestea. Golemul a fost eliminat, dar terorismul islamist ar putea sa mai loveasca.