De Citit : Editoriale

Parcul numelor

| 29 martie

Omul a dat nume tuturor lucrurilor. Ba si fiintelor.

Parcul e-nsorit si napadit de bone, mame si bunici. Caldura le-a inflorat pe toate, le-a lenevit. In jur stau ras­turnate, in devalmasie, triciclete, caldaruse, saculeti, carucioare, camionase, papusele, mingi, pachetele. Muieretul protector bazaie binevoitor. Subiectul atentiei invarte in nisip instrumentele de baza ale copilariei. Dupa numai cinci minute se aud un trosc si-un bazait. Un roi de urechi ascute auzul, un batalion de nasuri se ridica in vant, iar ochii – roarta.
— Mariooo! – zice o mamica.
Zece capsoare tresar. Dar numai unul recunoaste intonatia potrivita.
— Robeeerto! – exclama a doua.
Alte zece ciufuri se intrerup din viermuiala. Numai o clipa.
— Giuseeeppeee! – se impacienteaza a treia.
Puzderie de albertei, robertei, fabiani, luigi, brandoni, edmunzi, enrici sunt trecuti prin chinurile apelarilor. La fiecare apelare, se ridica cate o spranceana dispretuitoare, adie o ne­multumire trufasa. Parca s-au vorbit sa-si fure mandrete de nume.
— Antonellaaa, mama, se aude accentul moldovenesc si foarte autoritar al bonei, unde esti, pacatele mele?
Geme parcul de antonelle, de betine, casilde, bonite, esperante si consuele. Poate nu geme, dar e plin. Muieretul se masoara din priviri. Se cantareste. Se ochesc hainele, ochelarii, gentile, pantofii, etichetele. La lupta! Cate una, pe rand, se ridica si-si extrage odrasla, pronuntandu-i numele rar, sfidator. Asa trec cateva mi­nute incordate ca un arc de ceasornic racordat la o bom­ba. Dictionarul onomastic e la ordinea zilei. Din fericire, caldura si lumina primaverii imblinzesc spi­ritele raz­boinice. Si uite dra­cie. Prin miezul toropelii intepate trece o lunganca bezmetica, strigand ca proasta:
— Ioneleeee! Neluuutu! Unde esti, puiule? Vino la mama!
Iar armata de stransura ofteaza usurata. Ce proasta!