De Citit : Editoriale

Fáilte jean_lorin!

| 22 septembrie

Now you know how to greet people in Irish!

Cand si-a facut cont pe flickr, Mario Pascu a citit in capul paginii “Hoi, Mario Pascu. Acum stii cum sa saluti in limba olandeza”. S-a bucurat foarte tare si a asteptat cu nerabdare a doua zi cand site-ul l-a intampinat cu “Gó∂an“ si astfel a aflat ca asa se spune la “salut!” in islandeza. N-a mai avut rabdare inca o zi si a cautat pe net traduceri in cat mai multe limbi ale salutului. Acest lucru i-a fost de foarte mare folos, deoarece Mario lucreaza ca postas, meserie care ii ofera un contact nemijlocit cu oamenii. Intrucat traieste singur si nu are drept rude decat o femeie batrana si surda, isi considera pensionarii ca fiind familia lui. De cate ori suna la usa pentru a-i ruga sa semneze talonul de pensie sau o recomandata ii saluta in diferite limbi, mentionand si care sunt acestea.
De cand a descoperit translatorul on-line, viata lui Mario s-a schimbat radical. Isi petrece ore in sir in fata calculatorului cautand echivalentepentru cuvinte banale sau sofisticate, ca "excurs“ sau "mizanscena“. Mario a aflat cum se spune la "aspirina“ in islandeza, la "o suta treizecisase“ in turca, la "lorgean“ in swahili si la "libelula“ in dialectul locuitorilor din insula Okinawa. Aceste cunostinte il umplu de fericire si uneori, cand un anumit cuvant il incanta peste masura, tasneste in strada si acosteaza necunoscuti intrebandu-i: stiti cum se spune in georgiana la “burete de baie?”
In asemenea momente fata i se lumineaza, ochii i se maresc si arata ca un nebun. In ultima vreme, Mario Pascu a inceput sa se creada unul dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta deoarece, spune el, cu cat stii mai multe cuvinte, faci mai multe legaturi intre lucruri. Intrebat despre ce lucruri este vorba, Mario spune: Konnichiwa!