De Citit : Editoriale

Lady Gaga, popor gaga?

| 15 august

Banii publici canta pentru dumneavoastra

Un cotidian specializat in finante se intreaba – ma rog, retoric, asa cum stiu ziaristii sa se mire negativ – daca e normal ca un minister sa cheltuiasca bani grei pentru muzica usoara. E vorba despre ZF si despre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ziarul ne informeaza ca noi, publicul, am cheltuit pentru concertul cantaretei Lady Gaga (16 august), al Red Hot Chili Peppers (31 august) si, respectiv, pentru festivalul B’estfest (care a avut loc deja la inceputul lui iulie) aproximativ 250.000 de euro.

Motivul care a fost invocat de minister pentru a justifica aceasta cheltuiala a fost promovarea brand-ului de tara. Autorii articolului au facut iute cateva interviuri cu doi proprietari de companii de turism, care au apreciat ca banii sunt risipiti fara rost. Finalul articolului adauga un bob de piper mentionand ca investitiile au fost facute prin negociere directa cu organizatorii concertelor, licitatia nefiind posibila datorita drepturilor de exclusivitate (nu se putea licita lady Gaga).

Cu o minima experienta in organizarea unui festival, mi-am permis sa hartuiesc cu intrebari cativa organizatori de evenimente internationale. Un concert de liga A – asa cum sunt concertele de mai sus – nu poate fi sustinut de o companie autohtona fara ajutor extern. De obicei, ajutorul pe care conteaza promotorii sunt sponsorii privati, publicul fiind un sustinator mult prea fragil fata de costurile unor artisti de asemenea calibru. Iar in ultimii ani, criza a redus sever elanul sponsorilor, lasand proiectele ambitioase intr-un picior. Intrebarea corecta nu este daca merita sa o aduci pe Lady Gaga in Romania, ci daca vrem ca Romania sa intre in circuitul marilor vedete mondiale. Investitia nu este pentru cei 5000 de turisti straini, ci pentru statutul de tara membra a universului de 5 stele. Asa ca eu cred ca investitia este justificata pentru Romania si pe langa ea, de ce nu s-ar simti si romanii boieri?