De Citit : Editoriale

Confuzie de primavara

| 09 martie

Iarna a fost lunga si grea, dezghetul e insa inevitabil si pe strazi si pe bulevardele istoriei.

In Libia e un adevarat razboi civil, triburile se lupta intre ele, deocamdata Gaddafi ramane principala tinta, dar nu e deloc sigur ca, odata dat jos de la putere, lucrurile se vor linisti. Occidentul, americanii, sunt debusolati. Petrolul libian e o tentatie prea mare ca sa nu se gandeasca cu groaza la ce va urma dupa caderea dictatorului de la Tripoli. Ca sa nu mai vorbim de spaima italienilor, si nu numai a lor, acum ca regimul Gaddafi nu mai face politie la frontiere pentru a-i impiedica pe candidatii la emigrare clandestina sa dea buzna in toata Europa.

Treaba nu s-a linistit complet nici in Egipt si nici in Tunisia. Ce-i drept, acolo nu e petrol, sunt doar imigranti potentiali. In Algeria, unde e mult gaz si petrol, oamenii sunt extrem de nemultumiti, mai ales tinerii, dar contestatia nu prea se leaga. Regimul a strivit pana acum toate manifestatiile, iar populatia e inca traumatizata, dupa 20 de ani de terorism islamist. In Bahrein e mai ales o problema intre siitii majoritari si familia regala sunita, iar in Arabia Saudita, unde incepe sa se simta un usor freamat revolutionar in ciuda petrodolarilor distribuiti generos, contestatia are la baza tot schisma din lumea musulmana. Dintr-o data, toata arhitectura americana de securitate din Orientul Mijlociu, pare ca se clatina.

In Coreea de Nord oamenii tipa de frig si de foame, nu de dor de libertate. In China, partidul comunist a votat o crestere enorma a bugetului de securitate interna, de aproape 14%, iar marile orase sunt practic in stare de asediu, dupa o serie de apeluri anonime care chemau la manifestatii. Principalii vizati sunt, desigur, studentii. Si in alte parti? Nimic de revendicat acum in prag de primavara?