De Citit : Editoriale

Jacaszek – Glimmer

| 12 ianuarie

Viseaza androiziioi electrice?

N-am putut sa nu ma duc cu gandul la domnul Dick, ascultand "Glimmer". Nu pot sa explic de ce, dar chiar am avut impresia, dupa primele ascultari, ca acest album ar putea fi destul de bine un soundtrack alternative pentru "Blade Runner". Intr-un impuls de moment, am revazut filmul in cauza cu sonorul pe mute, ascultand aceasta mica bijuterie care a venit de la Jacaszek.
E, si de ce mi-a fugit mintea catre domnul Philip K Dick? Incepe sa mi se para din ce in ce mai evident ca este un intreg curent de muzicieni care fac muzica emuland instrumente traditionale. Primul care mi s-a parut ca face asta, naucitor de bine, a fost Monolake dar la el miezul digital era profund evident. Vroia sa-ti construiasca in cap imaginea unui android caruia ii scapa cu acea enervanta precizie degetele pe niste corzi oarecare.
La Jacaszek, parcaar fi un biomecanoid, un hibrid compus din instrumente acustice, carne, pistoane si mult silicon, hibrid care oto ce poate sa faca este sa cante. Ca la Fuchs-ul lui Urmuz, fiinta din sunet pur! Sau si mai rau, conceptul asta al emularii, pe albumul "Glimmer" parca s-a dus si mai departe, si parca oamenii incearca sa emuleze un android care la randul lui incearca sa emuleze muzica.
V-am pierdut? Si eu sunt un pic ratacit in toata mixtura asta de digital / organic. Este destul de confuz, dar in acelasi timp extraordinar sa asculti ceva si sa nu poti sa apuci de undeva ce auzi. Si la fel de senzationala mi se pare si tehnologia inserata inteligent in maniera clasica de a face muzica. Doar ca aici, repet, logica se inverseaza!
Maniera clasica de a face muzica se insinueaza in tehnologie. Si dontr-o data totul capata o alta dimensiune! Si nu pot sa nu observ ironia: tehnologia se da peste cap sa ajunga la o forma cat mai bazica, cat mai primara a muzicii, se cauta naturaletea prin algoritmi!
Helllllooooowww 2012!