De Citit : Editoriale

Umbra lui Mihnea la Conti

| 16 noiembrie

La New York, politia a plantat flori in Parcul Libertatii*.

Luni, in Piata Unirii din Cluj, s-a consumat tort in aer liber. Tortul era aniversar – se implinea o saptamana de la ocuparea Conti-ului, iar aerul era liber pentru ca vreo 400 de clujeni au iesit la bataie pentru asta. In cele 7 lumanari de pe tort a suflat Mihnea (Blidariu, voce, trompeta, steag, Luna Amara, Rosia Montana), care, alaturi de alti cinci activisti – Bogdan Buta, Paul Socol, Raluca Dan, Bianca Barbieru si Ana Banica – a ocupat Conti. La unul dintre geamurile din turnul cladi­rii i se mai ghiceste si acum umbra in spatele boxelor (sa fi fost monitoare?).
Mihnea – si alaturi de el l-am vazut prin fotografii si pe Sorin Moraru, bas, Luna Amara, acum si Rosia Montana) – au continuat festivalul de protest alaturi de tot mai multi clujeni suparati: marti s-au mutat in fata sediului TVR. Ajunge – veti zice cativa dintre voi, anume cei care nu va uitati decat la televizor – de ce, ma rog, e atat de suparata gasca asta de isterici? Sunt suparati pentru ca de doi ani romanii sunt bombardati prin presa scrisa si digitala, radio, TV, facebook, bloguri etc. de o giga campanie de abureala in favoarea unui proiect de exploatare a aurului la Rosia Montana. In acelasi timp, nimic – sau aproape nimic in cazul TVR1 – din argumentele care se opun proiectului nu mai scapa inspre voi pentru ca este cenzurat de mass media vanduta aurarilor.
Asa au ajuns militantii pentru Rosia Montana in strada, unde comit tot felul de nastrusnicii, doar doar ’or sparge embargo-ul: marti s-au "sinucis“ cu pastile de cianura (exploatarea aurului presupune folosirea cianurii) si au umplut piata Unirii cu 300 de trupuri si tot atatea lumanari (la Bucuresti, in Lipscani, au fost vreo 100 de otraviti), apoi au jucat Tara tara vrem ostasi pentru Rosia Montana. Viata a devenit rock.
*manifestantii Occupy Wall Street au fost imprastiati luni noaptea cu argumente de mineriada bucuresteana