De Citit : Editoriale

Digitalul rezolva chiar si problemele igienice

| 12 septembrie

Am citit cu groaza, marturisesc, stirea tech (ca asa e frumos sa vorbesti in mileniul nostru, numai in limbaj gadget-aresc desi ne omoara maidanezii prin parcuri) care zicea despre vanzarea celei mai importante bucati din Nokia catre Microsoft. As vrea sa merg la inmormantarea oficiala, sa aduc un omagiu. Saracii vikingi, nu s-au prins la timp ca lumea nu mai vrea aparate pentru vorbit, lumea dorea jucarii, accesorii, prostioare tip James Bond, orice rahat vopsit, numai telefon sa nu mai fie.
Incet, incet rasa umana va folosi degetelele doar pentru umplut de amprente si microbi niste ecrane minuscule pe care vor vedea filmulete tampite de pe net si vor juca toata ziua aiureli gen “pasarile retardate”. Cert e ca micutii adulti vor fi fericiti in mangaierea lor tech. Creierul, desi bombardat cu mesaje publicitare si manipulari-dezinformari din toate domeniile, va fi insa odihnit din cale-afara pentru ca nu va mai trebui sa gandeasca absolut deloc, va primi totul de-a gata de la zeii corporatisti, acum megatehnologizati. E misto tare cu tech-urile astea dar ce te faci ca in viata aia reala tot de maidanezi, gropi, spagi, cozi, melteni, fomica, facturica dai. Cui ii pasa, daca prostioara din labuta are ecran colorat puternic si acces la retelele sociale viata va fi bine dupa cum zic si muzicile cretine ale mileniului.
Apropo, ca paranteza, muzica asta noua e atat de mizerabila ca orice porcarie muzicala din secolul trecut pare o capodopera wagneriana. Dar degeaba ne lamentam, pacatul capital al timpurilor noastre pare ganditul iar logica e sortita extinctiei. Progresul nu poate fi oprit in nici un fel, valurile de prostie aduse odata cu el nici atat. Digitalul e atat de prezent acum incat prevad moartea unei intregii industrii, cea a hartiei igenice. Peretii toaletelor publice vor fi acum imaculati. Ecranul smartphone-ului e atat de generos si destept incat va prelua orice problema digital igienica. Adio Nokia, pacat ca nu te-au mai tinut bateriile!