De Citit : Editoriale

Cultura si cianura

| 20 iulie

Ministerul unitatii contrariilor

Nu-mi place sa va plicitisesc aici cu campanii despre care oamenii spun ca sunt utopice. "Nu te poti bate cu ei, sunt prea mari, lasa-te”. Rosia Montana este o astfel de cauza. Motivul agresiunii la care va supun aici este tocmai sentimentul ca ma tem ca se va intampla asa cum vor ei. Ei vor sa scoata aur, noi vrem sa pastram patrimoniul cultural, pe cel natural si, daca s-ar putea, sa scutim statul de inca o megaescrocherie. Adversarii nostri sunt coruptia si prostia, deci avem un mare handicap.
De exemplu, contractul asocierii statului cu aurarii canadieni e atat de gogonat incat e "secret“ de zece ani. Apoi, saptamana trecuta, un ministru a semnat o decizie prin care masivul Carnic din Rosia Montana devine din depozit de patrimoniu arheologic, depozit de aur. In intestinele muntelui cu pricina exista o Venetie subterana de galerii de mina care scriu istoria neintrerupta (pre-romana, romana, medievala, moderna, comunista) a mineritului. Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a votat in urma cu cateva luni promovarea Rosiei Montana in patrimoniul protejat UNESCO. Ministrul Culturii si Patrimoniului a refuzat sa accepte asta oficial. A acceptat, in schimb, cu promptitudine incredibila, contrariul protejarii: distrugerea. Carnicul cedat in mainile aurarilor va fi dinamitat si escavat in totalitate. De aceea mi se pare ca sunt eu cel defect cand citesc in comunicatul ministrului ca "s-a facut primul pas pentru salvarea patrimoniului la Rosia Montana”. Si atunci ne-am adunat ca sa ne dezmeticim la un concert in fata ministerului, vreo suta de nauci care am interpretat in cor un playlist de genul "Hunor iesi afara, ne-ai adus cianura-n tara”, "Kelemen neispravit, Carnicul l-a otravit”. Va rog sa ma scuzati daca muzica asta nu va place.
P.S. Aici (www.indiegogo.com/Help-the-cast-of-Nils-Fucked-Up-Day-go-to-FringeNYC11) puteti sprijini participarea piesei "Ziua f***ta a lui Nils” la Fringe festival New York.