De Citit : Editoriale

Fanfest – sepche, sasa, sinsi.

| 05 august

No, hai!
Sa mergi sau nu mergi la Rosia Montana? Nu stiu care e raspunsul corect pentru fiecare dintre voi. Dar pot sa va ajut sa alegeti in cunostinta de cauza. Organizatorii Fanfest au afisat varianta finala a programului festivalului (http://www.fanfest.ro/program/). Iaca doua mici extrase:
“Muzica solidaritatii: Artisti ale caror creatii includ un mesaj social si o atitudine critica iau parte si in acest an pro-bono la FanFest. Lista de formatii este deschisa de BaBa ZuLa din Istanbul, maestri neegalati ai muzicii psihedelice turce a secolului 21. Mixand instrumentele orientale (ca sazul, darbuka sau lingurile) cu muzica electronica si sunete moderne, Baba Zula creeaza un sound doar al lor, numit “Istanbul psychedelia”. Concertele lor sunt ca un ritual samanic, amestecand mai multe arte, fiind insotite de multe ori de dansatoare din buric, costume elaborate, poezie, teatru si desen, prezentand spectatorilor un adevarat festin audio-vizual. Membrii fondatori ai Baba Zula sunt Levent Akman (linguri, percutie, masini, jucarii), Murat Ertel (saz si alte instrumente cu coarde, voce, oscilator, teremin) si Cosar Kamci (darbuka si percutie)”.
Din “Tururile ghidate” am ales doar ziua de vineri:
“ora 10 – Turul Cianurii: Vizitam Geamana, un sat ce acum 30 de ani era o localitate infloritoare, dar a carui soarta a fost curmata prin inceperea exploatarii de suprafata Rosia Poieni, ce isi deverseaza reziduurile toxice peste casele, cimitirele si… istoria locuitorilor. Doar turla bisericii se mai inalta din lacul de steril.
ora 12 – Turul Plantelor Utile: Te asteptam in randul celor care doresc sa dobandeasca informatii botanice practice. Invatam impreuna cu Sara Meaker si Douglas McFarlane cum sa recunoastem plantele si florile din Rosia Montana, la ce sunt folositoare si ce putem gati cu ajutorul lor.
ora 15 – Turul Panoramic: O tura pe varfurile din jur; panorame superbe asupra vailor principale ale Rosiei Montane”. Sunt cinci zile de festival!