De Citit : Editoriale

ArtLeaks

| 05 septembrie

It is time to break the silence!

Intotdeauna s-a vorbit mai degraba in soapta despre o serie de aproprieri deloc naive, jonglari lipsite de inocenta, cenzuri nejustificate, promisiuni neonorate, abuzuri sau disfunctionalitati in lumea artelor, a productiei, expunerii si receptarii gestului artistic. Un soi de timiditate, amestecata cu frustrare si stanjeneala au impiedicat adeseori exprimarea publica, deschisa a nemultumirilor atrase de cazuri concrete in care deopotriva drepturi legale si integritatea morala si profesionala au fost terfelite fara vreo umbra de remuscare. In foarte putine cazuri, o scrisoare deschisa sau un comunicat de presa atragea atentia asupra neregulilor din interiorul unei antreprize culturale, nefericirea constand in faptul ca orice incercare de dialog sau critica constructiva atragea tocmai „denuntatorului“ consecinte represive.
Ei bine, ArtLeaks – platforma initiata de „agenti“ internationali (artisti, curatori, istorici de arta, teoreticieni) – isi propune nu atat demascarea celor „in culpa“, nu atat constituirea unei liste negre a institutiilor a caror misiune ori politica incalca regulile jocului, cat amplificarea vocii celor care sunt direct jigniti, faultati, exploatati.
ArtLeaks se recomanda ca forma radicala a criticii institutionale, ca protest colectiv gata sa intervina pentru a opera orice aroganta, orice abuz, orice tratament necuviincios aplicat actorilor culturali. Instrumentele? Pai exista deja o pagina web – art-leaks.org – care pune la dispozitie o serie de „cazuri“ atent documentate.
La aceeasi adresa pot fi de asemenea consultate documente ale unor „conventii“ cumva similare, plus texte-program ce au in vedere precaritatea conditiei artistului, statutul lui social, anunturi mai vechi sau mai noi ale unor miscari de boicot, zonele gri ale rezistentei culturale. Se adauga un calendar si, implicit, o invitatie deschisa la actiunile publice pe care ArtLeaks le organizeaza, primele trei ateliere de lucru deja avand loc in aceasta vara la Berlin, Moscova si Belgrad.