De Citit : Editoriale

Aproape obligatorie la volan

| 06 februarie

Action camera

O doamna povestea zilele trecute, pe blogul propriu, despre un incident pe care l-a avut cu politia. Dupa 13 ani de condus fara sanctiuni, o politista a amendat-o si i-a suspendat carnetul pe o durata de o luna, pentru neacordare de prioritate pietonilor. Soferita sustine ca a fost vorba de un abuz, ca politista a fost aroganta si ca i-a vorbit nepoliticos.
Nu povestea in sine ne intereseaza (in definitiv e destul de banala), ci un comentariu postat pe blog tot de catre o soferita: “De ce nu ti-ai instalat camera video in masina? Aveai dovada cu care sa inchizi gura politiei. Noi ne-am pus o astfel de chinezarie ieftina, care merge, si acum stam linistiti”. Sunt mii de romani care, inainte de a invarti cheia in contact, potrivesc si dau drumul camerei prinse pe parbriz. Vreo 600 dintre ei au format o comunitate pe site-ul trafictube.ro, unde posteaza clipurile inregistrate in trafic. Camera merge continuu atat timp cat se invart si rotile masinii. Daca asisti la vreo porcarie facuta pe sosea sau treci pe langa un accident, decupezi secventa si o urci pe site. Cateva astfel de clipuri preluate de pe trafictube.ro au ajuns si material de stiri la televiziuni – stim ca accidentele asigura un rating interesant.
In Rusia, moda cu action camera prinsa de parbriz este si mai extinsa. Acolo se pare ca descreieratii care se arunca in fata masinii, pentru distractie sau pentru a cere despagubiri, evitand cu maiestrie totusi accidentarea grava, este destul de ridicat. Ca si coruptia in randul politistilor. Ar fi interesant de aflat de la un avocat bun cat valoreaza din punct de vedere legal o inregistrare video in trafic, in caz ca ai vreun necaz fara sa fii vinovat. E sigur insa ca astfel de camere video, deloc scumpe, cu cat sunt mai multe in trafic, cu atat va fi mai bine pentru noi toti.