De Citit : Editoriale

De ce nu mi-as lua caine de rasa

| 23 ianuarie

Despre politie

Nu stiu daca ati observat, dar Politia Rutiera Romana propune niste campanii de responsabilizare tare interesante. Politia reuseste sa aiba niste clipuri la ale caror succes si impact multe companii multinationale cu resurse de creatie infinit mai generoase doar viseaza. (Spuneti repede un spot publicitar romanesc pe care l-ati vazut recent si care v-a placut! Asa-i ca nu prea aveti raspuns?) Anul trecut au fost “Bocitoarele”.
Va mai amintiti: un card de babe imbracate in negru pandeau cate un ins care gustase ceva prin baruri si care voia sa se suie la volan. Il inconjurau si simulau bocetele de inmormantare. Sau ii legau traditionalul prosop “de mort” la oglinda retrovizoare. Intr-o natie cu un apetit deosebit pentru “semne” si prevestiri, campania a avut impact. Recent, Politia Rutiera a mai dat drumul unui clip. Probabil, l-ati vazut. Imaginile sunt neregizate si au fost trase cu diverse camere, inclusiv de telefon.
Personajele sunt caini maidanezi care trec strada fix pe zebra, foarte tacticosi, de parca ar intelege regulile de circulatie. Sloganul este “Daca ei pot, toata lumea poate!” Spotul a devenit viral, majoritatea site-urilor mari preluandu-l pentru ca – stim – cateii si pisicile aduc trafic. Spun ca imaginile sunt neregizate pentru ca la astfel de intamplari asista orice locuitor al unui oras mare. Vedem caini suficient de inteligenti ca sa invete ca dungile alea albe le asigura protectia fata de masini. Unii asteapta rabdatori printre pietonii care opresc la stop si traverseaza numai cu acestia. Inteligenta cainilor comunitari are un pret si o explicatie: selectia naturala. Cei care au traversat aiurea printre masini nu au mai apucat sa isi transmita genele. In jungla oraselor rezista in majoritate cei mai isteti dintre catei. Regula care nu se aplica intotdeauna si la rasfatatii cu pedigree.