Locuri : Muzee

Muzeul de Arheologie si Istorie

Preocupari muzeale sunt identificate din veacul al XVIII-lea, in 1763 existind un nucleu muzeal la Tirgu Mures. Dar o institutie organizata stiintific va functiona abia din 1886, patronata de „Societatea economica si culturala secuiasca”.
O cladire speciala proiectata de arhitectul Kiss István, gazduieste din 1893, muzeul. cercetarile intense din primele decenii ale veacului al XX-la, animate mai ales de Aurel Filimon, au impus reorganizarea muzeului, pus sub autoritatea „Societatii de Istrorie, Arheologie si Etnografie din Tirgu Mures”.
Descoperiri remarcabile facute la Lechinta de Mures, Moresti, Sincai, Roteni, Suseni, Petrilaca, Voivodeni, Sarateni, Brancovenesti, Cristesti si Sighisoara atrag atentia asupra vestgiilor antice si medievale din zona Vaii Muresului si a Tirnavei Mari. O intensa locuire si actiune umana sint dovedite in mileniul I., continuind apoi in cel urmator, urmele din asezarile de pe Tirnava Mica si Mures probindu-le cu prisosinta. Acestea toate au determinat sporirea efortului de cercetare arheologica si istorica, rezultind colectii valoroase ce au fost intrunite intr-o prima expunere muzeala moderna organizata in Palatul Cultural in 1934, refacuta dupa 1950.
Sint prezentate diferite unelte, arme, podoabe, ceramica, monede, care atesta viata materiala si spirituala din Preistorie pina in Epoca Moderna. Se remarca depozitele de bronzuri de la Suseni si Band – Valea rece, cel de unelte agricole romane de la Marculeni. In lapidariul roman se gasesc mai multe piese de arta, mai ales Junona (cap de figurina din alabastru) si inscriptii.
Evul Mediu se bucura de o reprezentare fundamentala pe colectii de unelte, produse si insemne de breasla, armament medieval, piese de argintarie si vestimentatie, numismatica, documente privind Cetatea Tirgu Mures, unde fiinteaza expozitia permanenta din bastionul portii cetatii intitulata „Din istoria Tirgu Muresului”.