De Citit : Știri

Ziua Europei va fi sarbatorita de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

| 08 mai

Ziua Europei va fi sărbătorită de Reprezentanța Comisiei Europene în România, alături de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene din București, la metrou

Reprezentanța Comisiei Europene în România și 21 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene îi invită pe cetățenii români să sărbătorească Ziua Europei, în data de 9 mai 2014, în cadrul unui eveniment special organizat in parteneriat cu Metrorex, ambasadele și institutele culturale ale țărilor membre UE, Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Ţăranului Român, Ministerul Fondurilor Europene şi Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret.

Pe parcursul a trei ore, în intervalul 16:00 – 19:00, bucureștenii vor fi întâmpinați în 20 de stații de metrou de către reprezentanți ai ambasadelor și institutelor culturale ale statelor membre UE și ai altor instituții, cu informații despre cultura și tradițiile țărilor respective.
Trecătorii vor avea ocazia să participe, de asemenea, la diferite activități culturale, precum: proiecții de film de scurt metraj, un proiect electronic ce transpune mișcările trecătorilor în pixeli, expoziții de pictură și fotografie, degustare de produse tradiționale, muzică și dansuri specifice statelor membre UE.

Stațiile de metrou în care vor fi organizate simultan aceste acțiuni și vor fi amplasate standuri cu materiale informative sunt: Piața Iancului, Ștefan cel Mare, Piața Victoriei (tronsoanele 1 și 2), Basarab, Grozăvești, Eroilor, Izvor, Timpuri Noi, Pipera, Aurel Vlaicu, Aviatorilor, Piața Romană, Piața Universității, Piața Unirii (tronsoanele 1 și 2), Tineretului, Piața Sudului, Politehnică, Păcii.

Evenimentul face parte dintr-o serie de acțiuni organizate de Reprezentanța Comisiei Europene în România cu ocazia Zilei Europei și dedicate publicului larg. Lista completă a evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Europei poate fi consultată pe pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene.

Ziua Europei – 9 mai
La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.

Ministrul francez a propus atunci crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare.

În 1985, liderii Comunității Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.