De Citit : Știri

Scurtmetrajele romanesti premiate la Cannes si Gopo proiectate pe 8 iunie la ShortsUP

| 03 iunie

Sâmbătă, pe 8 iunie, scurtmetrajele aplaudate ale lumii își dau întâlnire la ShortsUP. A 5-a ediție ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte” aduce în fața publicului bucureștean filmele scurte care s-au distins la Oscar, Bafta, Sundance sau Clermont-Ferrand, de cele mai multe ori în premieră sau în proiecție unică în România. Trailerul evenimentului.
Din selecția ShortsUP nu lipsesc nici cele mai valoroase scurtmetraje românești ale ultimului an. Fie că explorează dilemele relației de cuplu și familie, sentimentele profunde din jurul unui obicei comun sau întâmplările care transformă banalul în neobișnuit, toate cele patru povești au un numitor comun: poartă amprenta unei generații tinere de regizori români care a atras atenția juriilor de film naționale sau internaționale.
În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2013) este scurtmetrajul care a adus România pe lista premiilor de la Cannes 2013 cu locul al treilea în cadrul competiției Cinefondation dedicată peliculelor studențești. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern în fix 20 de minute. După ce încearcă din răsputeri să se despartă, George (Ionuț Vișan) și Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilemă complicată: nu pot trăi nici împreuna, nici separat.
Filmul lui Constantin Tănase, Blu (România, 2012) a câștigat premiul GOPO pentru cel mai bun scurtmetraj românesc din 2013. Vechea Dacie a familiei se strică, iar Mara şi părinţii ei încearcă să o pornească, măcar până acasă. În jurul motorului stricat, cei trei încearcă să repare şi relaţiile dintre ei.
Programul ”Noaptea Lungă a Filmelor Scurte” include și două scurtmetraje românești prezentate anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea Short Film Corner: Bad Penny (r. Andrei Creţulescu, România, 2012) și După Fel și Chip (Paula Oneț, România, 2012).
În Bad Penny, Andi Vasluianu, Dorian Boguță și Șerban Pavlu sunt protagoniștii unei întamplări bizare petrecute într-un parc pustiu, în preajma sărbătorilor. Doi borfași se pregătesc să opereze un jaf banal, doar că ținta lor, un individ tăcut și straniu, le dă toate planurile peste cap. Filmul lui Andrei Crețulescu va fi proiectat anul acesta la TIFF, în cadrul ”Zilele Filmului Românesc”.
După Fel și Chip e un documentar emoționant care urmărește motivațiile pe care le au locuitorii unui sat transilvănean atunci când își aleg fotografiile atașate monumentelor funerare. Dacă ai putea alege o singură fotografie a ta prin care ceilalţi sa îşi amintească mereu de tine, pe care ai alege-o?
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte are loc la Turbohalle, cel mai mare spațiu urban fost industrial dedicat evenimentelor culturale neconvenționale. Experiența filmelor scurte e completată de DJ Set Electric Brother, show vizual, boardgames și antrenamente ludice. Programul integral al evenimentului este disponibil AICI.
Biletele pot fi cumpărate în avans prin MyTicket sau Eventim la prețul de 30 de lei sau la eveniment la prețul de 35 de lei. Mai multe detalii pe www.shortsup.ro.