De Citit : Editoriale

Gadget pentru exhibitionisti

| 12 septembrie

Poze instant pe internet

Se pare ca nu mai are niciun rost sa faci fotografii daca nu le arati online si imediat lumii ca pe un soi de afirmare personala (uite unde sunt in vacanta, uite ce mananc chiar acum, uite ce draguta e pisica mea, samd). Iar daca dupa aceasta proba nevinovata de exhibitionism lumea nu iti recompenseaza pozele cu like-uri, share-uri si comment-uri, s-ar putea sa traiesti frustrari adanci, asemenea cantaretului care aduna aplauze anemice si se intoarce in culise amarat.
Aparatele foto pentru amatori (asa-numitele compacte) inregistreaza un oarece recul in vanzari. Cauza? Telefoanele mobile cu functii foto din ce in ce mai evoluate, capabile sa prinda imagini la o calitate decenta. De ce sa mai porti dupa tine si o camera, si un telefon, daca te descurci doar cu cel dintai? Astfel incat vara asta a aparut pe piata o noua specie de gadgeturi: aparate foto cu sistem de operare Android, specific pana acum smartphone-urilor si tabletelor.
Noua struto-camila arata din fata ca o camera foto obisnuita, cu obiectiv care iese telescopic din carcasa. Partea din spate este identica cu a unui smartphone: gasesti un ecran tactil cu aplicatii gen browser, e-mail, jocuri, Facebook, Instagram, Twitter, etc. Aceste camere se conecteaza la reteaua wireless, prin Wi-Fi si/sau 3G. Nu poti folosi insa serviciile de voce pentru ca functia respectiva nu a fost integrata.
Bun, dar care este spilul? Un telefon, oricat ar fi de evoluat, nu poate scoate totusi fotografii la calitatea unei compacte. Totodata, o camera foto convenabila, desi face poze decente, nu le poate posta imediat pe internet, ceea ce e “obligatoriu” in zilele noastre.
De aici si aparitia hibridului smartphone-camera foto. Nimeni nu stie in acest moment daca aceste gadgeturi neobisnuite vor avea sau nu succes. Dar daca ne intoarcem la observatia de la inceput, s-ar putea sa aiba.