De Citit : Știri

SAPTAMANA CULTURALA A MEXICULUI: PREZENTAREA REGIUNII OAXACA IN ROMANIA 22-29 OCTOMBRIE 2014

| 28 octombrie

Ambasada Mexicului si Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 29 octombrie 2014, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea, la Ceremonia de inchidere a evenimentului Saptamana Culturala a Mexicului: Prezentarea Regiunii Oaxaca in Romania.
Publicul roman se va putea bucura de dansuri specifice comunitatilor indigene din celor opt regiuni ale statului Oaxaca, dar si din alte parti ale Mexicului, in interpretarea ansamblului folcloric „Yuhua" din Ocotlan de Morelos, condus de maestrul Gabriel Díaz Ramírez .
Povestea Mezcalului, bautura care provine din timpuri stravechi si beneficiaza de o mare incarcatura spirituala in ceremoniile si ritualurile organizate de catre populatiile din Oaxaca, va fi prezentata de la inceputul procesului de elaborare pana la faza finala – degustarea – de catre scriitorul si expertul Ulises Torrentera Gómez.
Un recital de muzica traditionala in interpretarea cantaretei Janeth Venegas, originara din Oaxaca, va incheia seria de activitati organizate de catre guvernul statului Oaxaca, prin intermediul Ministerului Culturii si Artelor (SECULTA), sub patronajul Consiliului pentru Cultura si Arte (CONACULTA).
Aceasta actiune de promovare culturala a fost posibila prin generozitatea Guvernului Romaniei, reprezentat prin Ministerul Culturii, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” si Muzeului National al Taranului Roman.
Festivalul dedicat Prezentarii Regiunii Oaxaca in Romania se datoreaza initiativei Excelentei Sale, Ambasadorul Mexicului in Romania, Agustín Gutiérrez Canet, caruia ii transmitem pe aceasta cale recunostinta din partea guvernului statului Oaxaca.
Astfel, statul Oaxaca daruieste o farama din propria arta si cultura poporului roman, ce impartaseste cu Mexicul acelasi efort sustinut de conservare a identitatii grupurilor etnice aflate in interiorul tarii.
Intrarea este libera.