De Citit : Editoriale

Stufstock noua

| 09 septembrie

Cel mai vechi festival rock&co din Romania

Una dintre expresiile de rasu-plansu de pe vremea ultimului dictator zicea ca "mizeria stimuleaza“. Criza a erodat grav resursele necesare organizarii festivalului care, in urma cu 3-5 ani aducea in Vama o selectie de liga internationala. Daca nu poti aduce in fiecare an dEUSi care nu sunt de la noi din tara, programul de pe scena de rock este dedicat de trei editii romanilor si basarabenilor.
Anul acesta au fost Iris, Negura Bunget, Alternosfera, Trooper, Byron, Altar, OCS, Travka, Niste Baieti, White Walls (newcomers 2010), East Roots (newcomers 2010), Blue Pulse, Krepuskul. In paralel, timp de o sapta­ma­na, bine stimulate de criza, s-au petrecut: Filmstock-ul – un festival al festivalurilor de film, in care au fost proiectate si dezbatute selectii de la festivaluri din Iasi, Cannes (scurtmetraj), un microfestival horror, o seara de filme unguresti si una de filme romanesti; Teatru – "Sunt un orb“ (r: Horatiu Malaele), "Visul“ (r: Marius Galea, dupa Shakespeare), "Hai sa facem sex“ (r: Felix Crainicu) si "Monoloagele vecinului“ (r: Laurentiu Banescu) "Vama sub lumini de Oscar“ – work­shop de fotografie sustinut de Vlad Eftenie, Cristian Crisbasan, Catalin Savulescu, Cosmin Somesan, Dan Besliu, Luca Achim, Radu Carnaru, Ozolin Dusa Rockschool a fost cel mai zgomotos dintre toate workshop-urile: chitara, bass si tobe.
Scena Newcomers este cel mai pretios lucru pe care Stufstock a reusit sa-l consacre: promovarea trupelor tinere si a proiectelor noi. Juriul prezidat de Alex Revenco (Jurnalul National) – Lucian Boariu (RockFM), Marius "Neuro“ Bob (profesor de chitara), Andy Ghost & Teo Peter Jr (votul "Altar“) au premiat Chtiroptera (loc3, Timisoara), Manfellow (loc 2,muzicieni vechi, proiect nou) si Skullp (loc 1, Cluj). La anul, Stufstock face 10 ani.