De Citit : Știri

ORA DE CULTURA

| 10 decembrie

ORA DE CULTURA

In perioada 5 – 8 decembrie 2012, Asociatia MISCAREA PENTRU ACTIUNE SI INITIATIVA EUROPEANA, a desfasurat in parteneriat cu Teatrul Masca, Scoala cu cls. I-VIII nr. 59 „Dimitrie Sturdza”, Gradinita nr. 41, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” si Colegiul Tehnic „Petru Maior” proiectul „ORA DE CULTURA”.

„ORA DE CULTURA” este un proiect cultural, aflat la prima editie, proiect ce sprijina apropierea tinerilor de arta teatrală prin intermediul spectacolelor și pieselor de teatru și implicarea acestora în activități de socializare, culturale și distractiv-recreative, cunoașterea în ansamblu a modalității de realizare a pieselor de teatru și totodată socializarea, integrarea socială, dezvoltarea abilităților de comunicare ale tinerilor prin intermediul discuțiilor despre arta teatrală, crearea sentimentului de apartenență la un grup social cu anumite valori și principii de educație.

Miercuri, 5 Decembrie 2012, evenimentul a fost gazduit de Gradinita 41, iar spectacolul, fiind destinat in aceasta zi unui numar de aproximativ 100 de scolari si prescolari, a avut ca tema „CLOVNII”. Copii au fost receptivi, au interactionat cu actorii, au descoperit inteligenta care se ascunde in spatele nasului rosu, au lucrat pe echipe elemente de incalzire si s-au lasat purtati de atmosfera degajata, lipsa constrangerilor si a inhibitiilor catre arta teatrala si spectacolul din spatele spectacolului.

Commedia dell’arte a încununat istoria teatrului cu multe succese, transmiţându-ne un vast patrimoniu de teme, de limbaje, de tehnică a actorului care se foloseşte de propriul corp, de gesturi, de voce, de pantomimă, pentru a construi personaje şi a comunica cu publicul.
Joi, 6 Decembrie 2012, evenimentul s-a desfasurat la Clubul Elevilor din cadrul Colegiului Tehnic „Petru Maior”, prezenti fiind 100 de elevi ai liceului. Fiind un spectacol indreptat catre liceeni, tema, de aceasta data, a fost „COMMEDIA DELL’ARTE”.

In fiecare licean din sala, actorii au descoperit cu incantare „artisti”, iar „artistii” au descoperit in ei insisi atat potentialul, cat si dorinta de a avea o cariera in teatrologie. Au inteles complexitatea actului, pasiunea, perseverenta, munca, cultura generala si vointa care stau la baza lui.
Vineri, 7 decembrie 2012, „ORA DE CULTURA” s-a desfasurat in sala de conferinte a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, cu participarea a 100 de elevi. Tema evenimentului, a fost de aceasta data, „STATUI VIVANTE”

Proiectul a fost primit cu acelasi entuziasm si printre bancile acestui liceu. In cadrul „OREI DE CULTURA” tinerii s-au familiarizat cu modul de realizare al artei teatrale, cu teatrul si cu actorii, au socializat, si au dezvoltat abilitatile de comunicare. De asemenea, s-au aratat interesati de spectacolele de teatru, mai mult, tinerii isi doresc in cadrul liceului o echipa de teatru, cu care sa poata participa la concursuri nationale si internationale.
Maratonul evenimentelor din cele trei zile ale proiectului “ORA DE CULTURA” in parteneriat cu Teatrul Masca, Scoala nr. 59, Gradinita 41, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu ” si Colegiul Tehnic “Petru Maior”, se incheie, Sambata, 8 Decembrie la Teatrul Masca.
MISCAREA PENTRU ACTIUNE SI INITIATIVA EUROPEANA a oferit bilete la spectacolul de teatru “CAND DRAGOSTEA POARTA PASLARI”, tuturor copiilor si tinerilor care au aratat in cadrul evenimentelor maraton interes si deschidere catre arta teatrala.