De Citit : Editoriale

Stufstock al Zecelea

| 02 august

Referendum punk story

Dubioza KolektivStufstock este primul festival din Romania in care poti asculta rock pe malul marii. Suna tentant, nu-i asa? Ba chiar frustrant de tentant atunci cand trebuie sa alegi intre a face o baie in mare ori a merge in fata scenei sub soarele care e fierbinte pana aproape de ora opt seara. Ei bine, eu am rezolvat dilema optand pentru ambele activitati simultan: i-am ascultat pe East Roots din apa. Atmosfera Pinkfloyd / Hendrix, gol, plutind pe spate. Mmm? Pe cand primul festival acvatic?
Sigur, solutia asta nu se mai potriveste in cazul genurilor care presupun participare fizica. Abandonul letargic ar fi fost incompatibil cu pulsul hardcore al bulgarilor de la Vendetta, o trupa pe care as vrea sa o revad la o ora mai tarzie. Dupa cum nu imi imaginez mega-pogo-ul starnit de E.M.I.L. petrecandu-se in mare. Dar chiar asa, ca veni vorba despre E.M.I.L.: nu muzica e totul intr-un asemenea festival, conteaza mult si calitatea comunicarii intre oamenii de pe scena si cei din fata scenei. Iar granita acestor doua teritorii a fost spulberata de Dubioza Kollektiv.
A fost cea mai autoironica, simpatica, violenta si vesela aparitie la care am participat in ultimii ani. Ei au insemnat – doar din acest punct de vedere – un handicap pentru DUB Incorporation. Francezii – ma rog, francofonii – s-au inteles foarte bine cu publicul, dar n-au atins climaxul bosniacilor "Dubiosi". Deci nu rezist, trebuie sa-i citez, da?: "I am from Bosnia, take me to America/ 
I really want to see Statue of Liberty/…/ I want to fly over like a rocket from the Balkans/ 
I want to start all over and turn a new page/ 
Forget this dreadful story, escape the stone age/ 
I’m waiting for a chance to get out of the cage/ 
I feel like a slave on a minimal wage".
A fost cea mai reusita cronica (punk) a referendumului autohton.