De Citit : Știri

Noaptea franceza a scurtmetrajelor la Sala Elvira Popescu

| 26 ianuarie

Weekendul acesta, Institutul Francez din Bucuresti propune cinefililor o noapte in sala de cinema. Noaptea franceza a scurtmetrajelor incepe sambata 29 ianuarie la ora 21 si se termina 7 ore mai tarziu, la 4 dimineata.
Programul este impartit in patru teme: Comique Trip – Les Jeux de l’amour, Notes sur la lumière, Filme premiate- Programme films primés, Ombres et Lumières, iar in pauze, publicul este invitat la o cana de vin fiert si la un mini-bufet din partea casei, la Cafeneaua Carturesti.
Intrarea la eveniment este libera.
Seara se deschide cu o calatorie romantica de 1 ora 24 de minute: sase filme ilustreaza qui pro quo-uri amoroase, à la française. Un barbat timid si la locul lui cade prada unei roscate focoase in Walking on the Wild Side al celebrului duo Abel& Gordon, iar in Le baiser, un barbat tot vorbeste cu o femeie care nu are decat o idee in cap: sa-l sarute.
Notes sur la lumière / Insemnari despre lumina, a doua tema, incepe cu un omagiu adus muzicianului Chet Baker, in povestea unei raze de lumina care cade pe o nota muzicala. Cele 5 scurtmetraje urmaresc lumina si muzica din jurul unor personaje urbane din ziua de azi, de la un club de striptease la zgomotul pasilor pe o strada intunecata, la o lectie de chitara care poate schimba viata cuiva si pana la o petrecere zgomotoasa unde sarbatorita observa un praf neobisnuit.
Dupa miezul noptii intra in scena 4 scurtmetraje care au fost premiate la festivaluri internationale. O animatie despre drama celor 30.000 de caini din Constantinopol care au fost deportati pe o insula pustie si una despre reincarnarea spectaculoasa a lui Bruce Lee intr-o papusa de cauciuc .
Pentru cei mai rezistenti, ultima sesiune de filme intinde nervii si abordeaza, in alb negru, teme ca amnezia, incestul si clonarea. Despre ce poate face un cimpanzeu psihanalist impotriva dedublarii personalitatii, violenta unui razboi subteran, clonarea umana prin fotocopii sau visul pierdut al unui astronaut fara o letcaie, in 5 scurtmetraje care ne tin treji pana la 4 dimineata.
Bonus: unul dintre filme este realizat de Caro&Jeunet (Delicatessen, La cité des enfants perdus).
Click pentru detalii eveniment si program.
***
Click pentru cele mai recente stiri.