De Citit : Știri

La Huida castiga Trofeul NexT 2011!

| 10 aprilie

Sambata seara, sala cinematografului Scala s-a umplut de spectatorii veniti sa afle filmele castigatoare ale celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film NexT si sa vizioneze scurtmetrajele premiate.

Marele castigator al celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film NexT este scurtmetrajul spaniol La Huida / Goana. Trofeul NexT a fost oferit regizorul scurtmetrajului, Victor Carrey, alaturi de care pe scena au prezenti actorul Oriol Cabre Barrera si producatorul Carlos Vidal Ribas. Trofeul NexT, oferit de Institul Cultural Roman si Kodak Cinelabs, a fost acordat scurtmetrajului LaHuida pentru “un moment de cinema pur care face sa se întalneasca traiectoriile fiintelor umane (si cele ale animalelor) pentru stilul si ritmul sau, pentru capacitatea sa de a înnoi folosirea imaginilor în slow motion, pentru umorul sau, poezia si gratia care fac din acest film un adevarat moment de fericire”, dupa cum a declarat pe scena Christian Guinot, membru al juriului NexT 2011 si unul din fondatorii Festivalului International de Scurtmetraj de Clermont-Ferrand.
Ariel Kleiman, realizatorul filmului Deeper than Yesterday / La tot mai mare adancime (Australia) a fost castigatorul Premiului “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie, oferit de Institutul Cultural Roman. Cum realizatorul filmului nu a fost prezent în sala, premiul a fost înmanat unui alt regizor australian prezent într-unul din programele paralele ale festivalului, încantat de succesul filmului si bucuros ca premiul va pleca în Australia. Juriul NexT a fost impresionat de armonia dintre jocul actorilor, cadrele, scenografia si coloana sonora a acestui film de o calitate cinematografica superioara. Scurtmetrajul Deeper than Yesterday a primit premiul de regie pentru aceasta performanta desavarsita si emotiile subtile pe care le transmite.
Ina Nikolow si Benedikt David, sound designerii filmului Talleres Clandestinos / Croitori clandestini au castigat Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora, oferit de asemenea de Institutul Cultural Roman.
“Cei doi sound designeri au invaluit personajele principale intr-un univers acustic complex. Sunetele din film se impletesc in mod exceptional cu imaginile care spun o poveste despre limitare si marginalizare”, a declarat Anne Garber motivand alegerea juriului din care a facut parte la NexT 2011.
Din cele patru filme romanesti prezente in competitia acestei editii, juriul a acordat scurtmetrajului Apele tac (r. Anca Miruna Lazarescu) Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc, oferit de Abis Studio. Mariane Masone, membra a juriului NexT a motivat alegerea acestuia declarand ca Apele tac este mai mult decat un mod cinematografic de a încheia socotelile cu trecutul. Este un film de actiune plin de suspans si dovada unui mare talent.
Anul acesta, Juriul NexT a oferit doua mentiuni speciale, una pentru un film romanesc iar cea de-a doua pentru un scurtmetraj strain. Scurtmetrajul studentesc Categoria Grea (regia Olivia Caciuleanu) a castigat mentiunea speciala a juriului, alaturi de Diane Wellington în regia lui Arnaud des Pallières.
Ca in fiecare an, si publicul a avut sansa sa voteze pentru scurtmetrajul preferat din competitie. Anca Miruna Lazarescu a urcat de doua ori pe scena in seara de sambata alaturi de o parte din echipa filmului, si pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film romanesc oferit de Cocor Media Channel care consta în doua saptamani de promovare intensiva pe fatada media Cocor.
Un alt favorit al serii a fost si The Chronoscope / Cronoscopul in regia lui Andrew Legge, care a primit Premiul publicului pentru film strain, constand intr-un smartphone HTC Wildfire oferit de Vodafone Romania.
Festivalul International de Film NexT a relansat concursul de critica initiat anul trecut, in parteneriat cu Festivalul International de Film Francofon de la Namur. Concurentii au scris cronici în limba franceza pentru filmul Cea mai fericita fata din lume, de Radu Jude iar castigatorul a fost desemnat de un juriu alcatuit din Dana Duma – critic de film, presedintele Asociatiei Criticilor de Film din UCIN, Luiza Vasiliu – jurnalist de film si Andrei Rus, critic de film. Cea care va face parte în toamna acestui an din Juriul Tanar Emile Cantillon este Andreea Mihalcea, studenta în anul I la Sectia de Comunicare Audio-Video a UNATC.
Pentru NexT isi iubeste filmele si publicul deopotriva, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au castigat carti oferite de Editura Trei, bilete la film oferite Cinema Cityplex si DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu si CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.
Gala de inchidere a celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film NexT a fost deschisa de making of-ul realizat de echipa de video content a festivalului, cu imagini din cele patru zile de NexT.
Cea de-a cincea editie a festivalului NexT se incheie duminica, 10 aprilie 2011, cand spectatorii bucuresteni vor avea ocazia sa urmareasca pentru prima data sau sa revada, la Cinemateca Scala, filmele prezentate în cadrul sectiunii Short Matters Tour! a Academiei Europene de Film. Ultima zi de NexT se va incheia cu lungmetrajul Las Malas Intenciones / Intentiile rele prezentat in cadrul sectiunii Si ei au fost NexT Generation, de la ora 21:00.
Click pentru Program Next duminica, 10 aprilie.

***
Click pentru cele mai recente stiri.