De Citit : Editoriale

Observatorul HD

| 19 august

…si uratul e tot in ochii celui care priveste

Totul merita vazut HD. Savana cu antilope devorate in direct, ca si sudoarea sarind din tigva fotbalistului cu figura schimonosita à la Rocky Balboa. Ce zic eu, nici macar ziua de nastere a copilului din vecini n-ar mai avea atata stralucire pe un VHS din batrani. Inregistrat, vazut si retinut in HD, sub imperiul detaliului. “Cine a marcat?”, “Ala cu alunita pe frunte si cu un smoc de par pe lobul urechii… ptiu, cum ii zice?”
Sa fim seriosi, sportul e foarte ok la rezolutie mare. Problema e ca nu inregistrezi asa doar de la televizor sau prin camera video. De inalta definitie e perceperea a tot ce se intampla in jur. Pentru ca, intr-o masura mai mare sau mai mica, suntem reporteri cu misiuni clare: povestit la bere, postat pe Facebook, repovestit la birou, comentat pe Facebook, la comentariile primite.
Schimbul de opinii mondene te mentine in circuitul social. De aici, orasul plin de alunite si furunculi. Meniul avea o pata de ulei, masa nu ma lasa sa imi tin picioarele in pozitia preferata, chelnerul era prea serios. Gulerul taximetristului e jegos, vanza­toarea nu parea dornica sa ma serveasca, foaierul teatrului nu-i bine iluminat. Apa asta plata are un gust neplacut.
Un Gulliver in Tara Uriasilor, fiecare dintre observatorii HD. Eu unul prefer un oras PAL/SECAM. 90 de minute cu prelungiri ma las hipnotizat de plasma. Dar afara, sa nu-mi povestiti cum ati primit un pai prea subtire, care n-avea alt folos decat ca incapea printre cuburile de gheata exagerat de patratoase. Afara vreau mai mult perspectiva si mai putin detaliu.