De Citit : Știri

Judaica

| 08 iulie

Aflată la a doua ediţie, Licitaţia "Judaica", dedicată artei, culturii şi tradiţiei evreieşti, propune o suită de obiecte de colecție menită să spună un fragment din povestea unei comunități și să readucă în atenția publicului multiculturalitatea spațiului românesc. De la cărți de rugăciuni, obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii și până la opere ale artiştilor evrei, printre care îi menționăm pe: Nicolae Vermont, Reuven Rubin, Samuel Mützner, Marcel Iancu, Jules Perahim, Iosif Iser, Tia Peltz.
Vedeta licitației este "Grădinarul din Beaucaire" (valoare estimativă: 5.000 – 10.000 euro) de Samuel Mützner, realizată în 1910, un an mai târziu perioadei Giverny (1906-1909), în care artistul pictează în intimitatea lui Claude Monet, a cărei stilistică și posibilă evocare personală citează această superbă pictură.
Printre operele plastice prezente în expoziție se mai remarcă în mod deosebit "Tătăroaice" (valoare estimativă: 4.000 – 6.000 euro) de Iosif Iser, "Frați" (valoare estimativă: 2.000 – 3.500 euro) de Cornel Bârsan, "Vânătoarea de animale fantastice" (valoare estimativă: 2.000 – 3.500 euro) de Jules Perahim, "Tahitiene" (valoare estimativă: 200 – 300 euro) de Marcel Iancu, "Familia de pescari" (valoare estimativă: 250 – 350 euro) de Reuven Rubin.
Din secțiunea dedicată obiectelor-simbol care îmbracă acest traseu artistic puternic emoțional, se deosebesc suportul de mezuza, din argint, decorat cu simbolul literei "Shin" (preț de pornire: 80 euro), Yad-ul din argint, decorat cu cap de leu, 1860 (preț de pornire: 200 euro), Menora cu 8 brațe din argint, decorată cu Tablele Legii, perioada interbelică (preț de pornire: 2.400 euro), inelul de căsătorie din argint, de rit iudaic, 1873 (preț de pornire: 150 euro) sau Mapsutia din argint filigranat, în formă de locomotivă, decorată cu steaua lui David, 1861 (preț de pornire: 150 euro).
De asemenea, bibliofilii vor putea adăuga la colecția de piese rare și "Monografia Istorică a Templului Coral din București" de M.A. Halevy, 1935, cu 16 planșe (preț de pornire: 130 euro), Cartea de rugăciuni din 1928 (preț de pornire: 200 euro) sau L’Histoire d’Esther, 1882, splendid gravată, exemplar bibliofil, 12 gravuri (preț de pornire: 400 euro).
În paralel, expoziția prezintă și operele celor mai importanți artiști români contemporani prezenți în Licitația de Postbelică și Contemporană. Expoziția poate fi vizitată până pe 9 iulie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar joi, 10 iulie, la Athénée Palace Hilton București, unde vor avea loc Licitația de Postbelică și Contemporană și cea de Judaica, începând cu 19:30.

"Fiecare are prilejul să vină în contact sau să se regăsească în obiecte ce aparțin zonei culturale iudaice, evreiești sub toate aspectele sale, cu toate bucuriile și durerile. De la obiecte de cult sacre sau care aduc sacrul în viața unui om până la amintiri dragi sau amintiri dureroase, sunt anumite amintiri, o anumită zonă a istoriei noastre ce nu trebuie uitată. Ține de noi, de dumneavoastră, de experți, felul în care vom ști să facem cunoscute valorile acestei lumi și aici, și dincolo, și peste tot", afirmă artista Maia Morgenstern cu referire la Licitația "Judaica" organizată de Artmark pe 10 iulie 2014.

Pentru a viziona filmul cu Maia Morgenstern, vă rugăm să accesați acest link.
Pentru a viziona filmul cu Noemi Meilman, vă rugăm să accesați acest link.