De Citit : Editoriale

Frantisek Skala

| 26 iulie

Muzeul de Arta din Olomouc

Situat la vreo doua ore distanta de Praga, candva capitala a Moraviei, inca adapos­tind una dintre cele mai batrane universitati din Cehia, Olomouc este astazi un orasel de numai vreo suta de mii de locu­i­tori ce se bucura de sansele unui plan de a reconstrui / reconstitui centrul istoric de odinioara cu tot cu monumentele lui de arhitectura.
Aici, in centru, se afla si Muzeul de Arta Moderna, gazduit intr-o cladire a carei istorie coboara mult in timp, cu toate remodelarile si, respectiv, functiunile ei, fatada principala amintind inca, prin cele doua basoreliefuri de deasupra intrarii, rostul structurii anterioare: spital si inchisoare. In urma cu cateva saptamani, am ajuns in Olomouc pentru a vizita expozitia artistului ceh Frantisek Skala, „Museum“ (deschisa pana la jumatatea lunii august), poate una dintre cele mai puternice prezentari ale operei lui dupa retrospectiva de la Galeria Rudolfinum din Praga 2005.
Nascut in 1956, Skala este un artist vizual al carui debut s-a consumat in zona ilustratiei si a animatiei pentru copii pentru ca ulterior interesele lui sa forteze cumva limitele si posibilitatile arhitecturii, filmului, performance-ului, ale muzicii si literaturii. Skala a fost membru al grupului Tvrdohlavi (The Stubborn Ones, 1987-1991), este comandor al ordinului Green Ladybird si membru al organizatiei secrete B.K.S. (din 1974). In 1993 Skala a reprezentat cehia la Bienala de Arta Contemporana de la Venetia unde a expus schite si obiecte colectionate de-a lungul calatoriei sale dinspre Cehia spre Italia, o calatorie echivalenta unui pelerinaj initiatic. Pentru toamna ce ne asteapta, MNAC pregateste (in parteneriat cu Centrul Ceh din Bucuresti) o selectie a lucrarilor lui Frantisek Skala, proiect ce va duce in discutie principalele directii de cerce­tare ale artistului. Pentru familiari­zare va recomand pentru moment pagina web www.frantaskala.com.