De Citit : Știri

Festivalul Sarbatoarea Gustului editia a 4 a la start!

| 28 octombrie

A început cea de-a 4-a ediţie a festivalului Sărbătoarea Gustului, desfăşurată sub motto-ul „Bun pentru gust, bun pentru planetă, bun pentru sănătate!"
Sărbătoarea Gustului a demarat în forţă pe 26 octombrie la restaurantul LOFT, cu evenimentul “La Grande Tablée”, eveniment derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii din Franţa. Samuel Le Toerriellec, alături de Frédéric Jaunault, Marie Jo Le Guen şi Lionel Passe-Coutrin, au pregătit împreună o cină cu ingrediente atent alese pentru invitaţii serii şi i-au încântat pe aceştia printr-o modalitate inedită de a lua masa: în stil franţuzesc! Printre invitaţii de gală ai seratei s-au numărat Chef Patrizia şi Chef FOA, juraţi ai Master Chef 2014.
“Sărbătoarea Gustului îşi propune educarea gustului consumatorilor, în special în rândul copiilor şi al părinţilor; dorim să informăm transparent şi pedagogic, să transmitem experienţa noastră şi să încurajăm un comportament alimentar sănătos şi echilibrat, a declarat Daniel Dobre, organizatorul evenimentului.
20 de Chefs celebri, deţinători ai prestigioaselor stele Michelin, susţin în unanimitate „Sărbătoarea Gustului”. Fiecare dintre ei a semnat boneta de bucătar, bonetă care va fi dăruită tuturor participanţilor la ediţia din 2014.
Lecţiile Gustului au început la Grand Hotel Continental pe data de 26 octombrie, iar primii care s-au bucurat de eveniment au fost elevii de la Şcoala Centrală; sub îndrumarea celor mai mai renumiţi Chefs din Europa, cei mici, elevi în clasa a patra, au pregătit salată de fructe împreună cu Roxana Anghel, Executive Chef la Grand Hotel Continental şi au asistat la transformarea fructelor şi legumelor în personaje de poveste, cu ajutorul iscusinţei lui Frederic Jaunault, campion european şi al Franţei la sculptură artistică în fructe şi legume. El le-a ilustrat copiilor cum o banană poate deveni un delfin, o vânătă se preschimbă în pinguin gătit cu papion, iar un cartof poate lua forma unui fluture cu aripi vaporoase. Copiii s-au putut delecta cu ciocolată artizanală belgiană, creată de maestrul ciocolatier Marie Carles, într-o varietate dulce: de la ciocolată cu praline, la cea picantă, cu scorţişoară sau nuca de cocos. Cei care au intuit în ce animale se vor preschimba produsele au căpătat în dar operele lui Jaunault. "Nu e greu, oricine poate face asta. E nevoie de exerciţiu. E ca matematica. De fapt, e mai uşor decât matematica", a împărtăşit cu zâmbetul pe buze Frederic Jaunault, în timp ce făurea un animăluţ dintr-o legumă, din doar câteva răsuciri abile de cuţit.

Lecţiile Gustului continuă pe toată perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, în mai multe oraşe din ţară.
“În data de 5 noiembrie, vom susţine următorul eveniment din cadrul Sărbătorii Gustului, când vom fi prezenţi în Campus-ul ASE, unde vom desfăşura un workshop gândit din prisma bugetului limitat de student şi a provocărilor pe care aceştia le întâmpină. Între 13 şi 16 noiembrie, în cadrul RomHotel, va avea loc „Forumul Gastronomiei”, patru zile cu standuri deschise publicului larg, cu nenumăraţi expozanţi, demonstraţii culinare şi preparate europene.
Forumul Gastronomiei – Intersecţie de Meserii, va avea loc pe 13 noiembrie, fiind adresat adolescenţilor, celor care doresc să îmbrăţişeze meseria de Chef. Aceştia vor avea ocazia să cunoască meseriile din sectoarele HORECA, Industrie Alimentară şi Agricultură, dar şi oportunităţile de carieră din acest domeniu.
Totodată, pe data de 15 noiembrie lansăm provocarea – Cupa României de Sandwich, iar pe 20 noiembrie va avea loc Întrecerea Ospătarilor, urmat de celebrarea Beaujolais Nouveau la Hôtel Epoque, unde ne vom bucura de vinurile celebrului Chef Paul Bocuse, alături de delicatese precum foie gras şi brânzeturi franţuzeşti. Sărbătoarea Restaurantelor este ultimul eveniment din cadrul acestei ediţii a Sărbătorii Gustului şi va fi o reală demonstraţie culinară.
Va invităm la o sărbătoare a gusturilor inedite, a inspiraţiei culinare, o experienţă oferită de cele mai bune ingrediente şi pe care doar cei mai buni Chefs din Europa o pot insufla. Va fi cu siguranţă o adevărată lecţie a Gustului”, a declarat Daniel Dobre, Project Manager Sarbatoarea Gustului.