De Citit : Știri

EUROPAfest 2011: Prima seara, dedicata Zilei Europei, a fost un succes

| 09 mai

Muzica ce invaluie, ritmul ce inalta, emotia ce transcende, toate acestea vor invesmanta cladirile cenusii ale Bucurestiului, cu visul sonor al unor interminabile zile de primavara. Intre 7 si 13 mai, la EUROPAfest 2011, peste 300 de artisti din 45 de tari, vor sustine numeroase concerte de jazz, blues, pop si muzica clasica, o tesatura muzicala a unei lumi intregi fara bariere.

Sambata seara, la orele 19:00 Sala ArCuB vibra de emotie. Editia cu numarul 18 a EUROPAfest a debutat ieri printr-un concert dedicat Zilei Europei, realizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Un zumzet nelinistit cuprindea holul de la intrare, unde un numar impresionant de spectatori asteptau cu nerabdare sa guste putin din lumea neconventionala a jazz-ului, intr-un cadru vintage, decorat cu lumanari mici ce confereau o doza de romantism si drapeluri impunatoare ale tarilor participante. Un public pestrit, iubitor al muzicii de pe toate continentele, traversa zgomotos distinsul covor rosu.

Intai s-a dat tonul unei reinterpretari elegante pe ritmuri jazz si pline de savoare a celebrei Oda Bucuriei de Ludwig Van Beethoven urmata de piesa St. Thomas compusa de celebrul Sonny Rollins, interpretare sustinuta de muzicieni din Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria si Romania.

Dupa spectacolul din deschidere, au urmat momentele extraordinare puse in scena de invitatii la eveniment. Finalista Jeunesses International Music Competition la vioara, Cristina Pasa, acompaniata la pian de Costin Raia a adus un omagiu lui Pyotr Ilyich Tchaikovsky prin interpretarea sa, iar domnul Niculae Idu, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ne-a reamintit principiile si valorile culturale pe care Uniunea Europeana si EUROPAfest le impartasesc.

The Merry Poppins din Austria au surprins si au incantat publicul peste masura. Stiluri balcanice, jazz, sound de cabaret al anilor ’50, presarat cu motivele de intensitate ale reggae-ului urban, au fost in cadrul spectacolului de deschidere, acel accent de prospetime pe care il promite neconventionalul jazz-ului actual. Spectatorii au privit cu uimire cum saxofonistul a coborat de pe scena, sa cante printre ei, totul ca intr-un joc teatral, dar totusi profund muzical, in timp ce vocea groasa, a solistului se potrivea de minune ca ultima piesa a unui puzzle muzical funky, incarcat de amuzament.
Sedinta de autografe care a precedat concertul a adus multe zambete, poze si CD-uri intr-o atmosfera plina de prietenie, admiratie sau complicitate intre muzicieni si oamenii ce au ajuns ieri la ArCuB in ciuda vremii ploioase.

Cam asa a aratat deschiderea evenimentului muzical al primaverii, preludiul a sapte zile magice alaturi de EUROPAfest. Fiecare strop de ploaie a fost rasplatit cu exuberanta si atmosfera electrizanta ce abunda de vivacitate si originalitate, tipice unui festival international de muzica.

De sambata, timp de o saptamana, EUROPAfest isi deschide portile si esti invitat sa iei parte la un repertoriu bogat de evenimente. Bucharest International Jazz Competition iti va prezenta la Sala ArCuB primii semifinalisti ai concursului de jazz, in fiecare seara, de la ora 19:00, urmati de concerte de exceptie sustinute de trupe europene. Noaptea se continua in Club Tribute, cu Caffe Festival.
Vezi aici programul pe zile al evenimentelor din cadrul EUROPAfest 2011