De Citit : Editoriale

Cele mai vechi doua meserii din lume

| 22 august

Am vazut la o respectabila emisiune cu stiri economice un fapt extraordinar. Smart-phone-ul tau ultrapersonalizat, de care nu te mai poti desparti intrucat ti-a ramas lipit de degetele interconectate in retea, tocmai si-a atribuit doua mari calitati: una de a deveni propriul tau spion si cealalta de a deveni propriul tau camatar. Ceea ce nu e deloc rau in plin secol tehnologizat. Doua meserii vechi de cand lumea, dupa parerea mea, mai vechi decat insasi „cea mai veche meserie din lume“, sunt adunate acum in telefoanele moderne care mai au putin si va vor pregati chiar cafeaua de dimineata.
Dar despre ce e vorba?! Mai intai spionita: utilizatorii de smart-phone au cam inceput sa-si expuna toata viata pe telefon, adrese, pasiuni, poze, detalii despre itinerariul calatoriilor, poze cu casa si accesoriile sale, conturi bancare (ah!, da!) si asa mai departe. Iar netul minunat te ajuta sa descarci de multe ori tot felul de aplicatii nevinovate care te viruseaza intr-un mod cat se poate de neelegant dar foarte profitabil pentru hotii cibernetici. Doi, camataria: aceleasi aplicatii nevinovate iti incarca nota de telefon trimitand sms-uri catre numere speciale dar scumpe la pret. Robin Hood-ul modern nu te mai sageteaza la punguta cu bani, te face din tastatura. Manifestarea progresului e magnifica.
Sa iesim din retea acum pentru niste lucruri mai lumesti. La Targu Mures avem un weekend full de muzici excelent alese la Festivalul Peninsula. Marea cea mare si ambutaiata ne ofera un „Hop“, Gala Tanarului Actor de la Mangalia (29 august-1 septembrie). Dar si ce-a de-a doua „mare debarcare“ de pe plaja Molotov a clubului B52. Bucuresti-ul se tine de pescuit si vanatoare la targul „Expo Aventuri“ (30 august-2 septembrie, in fata Casei Poporului). Pe 31 o sa avem mega evenimentul RHCP. Detaliile in episodul urmator. Avanti popolo!