De Citit : Știri

Competitia celor mai buni barmani berari si Record National la domino de cocktailuri cu bere la BARMANIADA 2011

| 25 august

Incepand de anul acesta BARMANIADA, cea mai complexa competitei de bartending din Romania, adauga o noua proba de excelenta in cursa pentru titlul de Barmanul Anului – Etapa de Bere. Marti 30 august, orele 20.00 cei mai buni barmani berari din toata tara se vor intrece in a servi cea mai buna bere la Tonka Soul Café.
In plus fata de noutatea si adrenalina competitiei, BARMANIADA a pregatit un moment special: realizarea celui mai mare domino din cocktailuri cu bere din Romania. 500 shoturi de tequila Jose Cuervo se vor mixa in 500 pahare de bere Carlsberg, intr-un efect spectaculos de domino, inreginstrand primul record national. Toti sustinatorii competitiei vor sarbatori acest record national, savurand din aceste delicioase cocktailuri.

Misiune

Etapa de bere isi propune sa creasca nivelul de educatie a barmanilor in ceea ce priveste acest domeniu. Scopul Barmaniadei este, mai mult decat concursul in sine, pregatirea barmanilor ca specialisti completi, stiind sa serveasca perfect acest produs si cunoscand cultura berii. Astfel ei vor putea sa educe la randul lor consumatorii pentru a intelege si savura o bere de calitate. Barmanii vor sustine si o proba teoretica cu intrebari despre istoria berii, tipurile de bere, ingredientele si metodele de preparare, servirea optima a berii. Pentru a-i ajuta sa se pregateasca, organizatorii au pregatit un workshop despre bere care include si o vizita de documentare la fabrica de bere Carlsberg.

“Aceasta noua etapa de bere din cadrul Barmaniadei este una de invatare, atat pentru concurenti cat si pentru organizatori. Este un inceput pentru noi toti in a stapani acest domeniu vast si fascinant si a ne asuma la randul nostru rolul de a ne educa clientii. Piata de bere din Romania s-a dezvoltat mult si are nevoie de barmani cunoscatori. Desi in Romania se consuma multa bere, nu exista inca o cultura a berii, iar servirea lasa de dorit. Ne dorim ca aceasta etapa sa fie un prim pas spre impunerea unui nou standard si descoperirea unor tinere talente care sa transmita cultura de a prepara si a servi bere. Aceasta schimbare trebuie sa plece in primul rand din bar si de la producatorii puternici de bere de calitate. Noi avem un sprijin considerabil in partenerul nostru – Carlsberg. Pentru a le asigura acestora suportul si pregatirea necesara Centrul de Formare Profesionala Barmania va introduce incepand de anul viitor un seminar special despre bere in cadrul cursului autorizat de CNFPA pentru barmani” a declarat Mihai Panfil, fondator Barmania, organizator al competitiei.

Probe
Ritualul de servire a berii este la fel de important ca si calitatea produsului in sine. Modul de servire poate potenta sau dimpotriva altera gustul berii. Competitia de bere se va desfasura in doua faze: Calificari, care vor avea loc in cursul zilei de marti si Finala, incepand cu ora 20.00.

In cadrul finalei, proba pentru cei mai buni 8 barmani berari calificati va fi:
• preparararea si servirea corecta a unei comenzi: o bere Carlsberg la draft, o bere Guiness la draft, 2 beri la sticla, un cocktail reteta proprie pe baza de bere, intr-un interval de 7 minute
• quiz cu 5 intrebari intr-un interval de 3 minute
• Speed Opening: sa deschida 6 sticle de bere intr-un timp cat mai scurt
Juriu

Juriul este format din cei mai buni specialisti romani prezidati de un cunuscator cu renume mondial in domeniu

Joachim Reuling, Presedintele juriului, Maestru Berar din Germania si membru in juriul World Beer Cup
Gabi Cutoc, Reprezentant Carlsbeg Romania
Alin Lupulescu, Redactor sef Beerocracy, prima revista de bere din Romania
Mihai Luca, barman profesionist Barmania si castigatorul primului concurs de mixologie a cocktailurilor cu bere din Romania
Bogdan Gheorghiu, unul dintre cei mai buni manageri de bar din Romania
Sergiu Biris, Barmanul Anului 2010
Mihai Tarcea, manager al unuia dintre cele mai indragite baruri din Cluj Napoca

Jurizare si premii

Juriul va urmari respectarea pasilor de servire, tehnica de lucru folosita, metoda de preparare, dar si modul in care barmanii vor reusi sa interactioneze cu juriul in timpul probelor, atitudinea acestora in timpul prestatiei fiind foarte importanta in evaluarea finala.
Pentru etapa de Bere sunt inscrisi 30 candidati. Cei mai buni barmani berari din Romania vor fi recompensati cu urmatoarele premii: locul I – 400 €, locul II – 250 € si locul III – 150 € dar si alte premii speciale oferite de partenerii competitiei.

Aceasta este doar o provocare dintr-o serie de 6 etape. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs va fi desemnat “Barmanul Anului 2011 in Romania”, premiul acordat fiind de 1000 € si o croaziera de 2 persoane oferita de Croaziere.net.

Cele 6 etape ale competitie sunt:
Speed Service – finalizata in 26 Iulie
Bere – 30 August
Barista – 27 Septembrie
Mixologie – 25 Octombrie
Sommelier – 22 Noiembrie
Working Flair & Exhibition – 13 Decembrie

BARMANIADA este cea mai complexa competitie anuala de bartending din Romania. Obiectivul ei este sa dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului si sa creeze o comunitate de barmani care sa interactioneze si sa faca schimb de experienta, punand din ce in ce mai mult accent pe evolutie in meseria lor.

BARMANIADA se afla la cea de-a treia editie. Detinatorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) in 2009 si Sergiu Biris in 2010.

Organizatori: BARMANIA si TONKA SOUL CAFÉ

Eveniment sutinut de: SMIRNOFF, CARSLBERG DONCAFE ,GRANINI, SHARK, CROAZIERE.NET, NAPOLACT, FEDERATIA SOMELIERILOR DIN ROMANIA, LICHIORURI 1883, HAMILTON BEACH.

Parteneri: LOGITECH, CONCEPT HOTELS, LIZAR, DACTRUST, ZIPPO, TONKA JEANS, PLACH, SMOCHING CAFE LOUNGE, SANDWICH TIME.

Parteneri media: RADIO ZU, Revista TABU, MUSIC CHANNEL, METROPOTAM, IQads, REALITATEA.NET, Revista HORECA, BUCATARESCU.RO, GASTROMEDIA, VINUL.RO, Revista BEEROCRACY, 9AM, KUDIKA, YUPPY, AFTERHOURS, VIPTSYLE, 24 FUN, PANDORAS, FOX Magazin.