De Citit : Știri

Cinci mașini de excepție ce urmează a fi incluse în galeria Țiriac Collection, vor fi prezentate în avanpremieră la Salonul Auto Moto 2015

| 31 martie

București, 31 martie 2015. La ediția de anul acesta a Salonului Auto Moto (SAM), care se va desfășura în perioada 1-5 aprilie 2015 la București, în Piața Constituției, vor fi expuse nouă automobile de colecție care vor face parte, începând cu luna mai, din varianta extinsă a Țiriac Collection. Cinci dintre acestea sunt prezentate în avanpremiera publicului din România. Astfel, pasionații auto vor putea admira la ediția din 2015 a SAM modele rare și chiar unice în lume.
Țiriac Collection, singura colecție personală de mașini din România deschisă publicului, care a reunit până în prezent 70 de modele impresionante de mașini și motociclete produse începând cu anul 1899, trece printr-un proces de extindere, în urma căruia va avea o suprafață de aproximativ 4300 m2, dublu față de spațiul inițial. Galeria se va redeschide începând cu luna mai a.c.
Mașinile aparținând Țiriac Collection expuse la Salonul Auto Moto 2015 sunt Duesenberg Model J Torpedo Berline Convertible (1930), Pierce Arrow Model B (1930), Chrysler Imperial (1933), Rolls Royce Phantom III Sports Saloon (1937), Cord 812 Custom Beverly (1937), Bugatti Type 57 Coach Ventoux (1938), Porsche 356B (1961), Maserati Ghibli (1968) și un Aston Martin Vantage (1981).
Duesenberg Model J a fost conceput ca o alternativă americană la prestigioasele mărci europene precum Rolls-Royce, Hispano-Suiza, Isotta-Fraschini sau Mercedes-Benz. Varianta Duesenberg Model J Torpedo Berline Convertible expusă în cadrul salonului este unică în lume și accesibilă pentru prima dată publicului din România. Printre proprietarii Modelului J s-au numărat Ducele de Windsor, Prințul Nicolae de România (care a cumpărat trei și a concurat cu una dintre ele la Le Mans), artistul abstract Rudolf Bauer, industriașul Howard Hughes, gangsterul Al Capone, Evalyn Walsh McLean, William Randolph Hearst și The Mars, Whitney și familiile Wrigley. Duesenberg este primul producător auto care a aranjat pedalele în forma în care acestea sunt distribuite și astăzi: ambreiaj, frână și accelerație.
Numele Pierce Arrow Model B este sinonim cu luxul și opulența în industria auto alături de mărci precum Cadillac, Packard și Rolls-Royce. Familii regale, șefi de stat și numeroase celebrități au deținut un astfel de autoturism, inclusiv Împăratul Hirohito al Japoniei, Șahul Persiei sau președinții Statelor Unite Woodrow Wilson, William Howard Taft, Franklin Roosevelt și John D. Rockefeller. Automobilul este expus pentru prima dată în România.
Modelul Chrysler Imperial decapotabil din 1933, expus pentru prima dată la București în perioada 1-5 aprilie 2015, este unul dintre cele cinci rămase dintr-o serie de nouă unități produse și echipate cu motorul Red Head Straight Eight.
Este un automobil clasic veritabil ce se distinge prin parbrizul cu demarcație mediană în V, bancheta spate exterioară și roțile de rezervă montate pe laterale.
Rolls Royce Phantom III Sports Saloon face parte din singura colecție privată din lume ce include toate cele șase modele Rolls Royce Phantom produse până în anul 1972, care aparține domnului Ion Țiriac. Mașina a fost restaurată complet de inginerii Țiriac Collection, iar în anul 2014 a obținut premiul special al juriului pentru restaurare, în cadrul Concursului de Eleganţă, desfăşurat anual la Sinaia.
Cord 812 Custom Beverly din 1937 este un reper în industria de design auto americană, un model cu adevărat special și aproape unic în istoria auto. Unitatea expusă pentru prima dată la București are certificat A.C.D. Certified Category 1 Original, ceea ce înseamnă că toate componentele sunt originale 812 Cord.
Exemplarul Bugatti Ventoux prezent în Piața Constituției este unul dintre ultimele zece de acest fel produse. După Salonul Auto de la Paris din octombrie 1938, atelierul Bugatti a oprit producția modelului Ventoux cu caroserie în 2 uși și 4 locuri.
Porsche 356B vopsit în nuanța originală Aetna Blue, expus la SAM 2015, are un certificat de autenticitate emis de Porsche și este al 229-lea cabrio din cele 1.008 carosate de Reutter în 1961. Mașina a fost restaurată conform specificațiilor mecanice și de caroserie originale de Hamilton Classics, din Martindale, Texas, iar lucrarile au fost finalizate spre sfărșitul anului 2011. Unitatea este expusă pentru prima dată în România.
Maserati Ghibli este considerat și acum cel mai frumos dintre autoturismele producătorului italian. Modelul Ghibli a rămas pe linia de producţie până în 1973 cu 1150 exemplare coupe şi 125 de decapotabile Spyder fabricate. Modelul a câştigat premiul pentru cea mai bună maşină sport italiană la Concours d’Elegance, organizat în Greenwich. Acest exemplar Ghibli a aparținut celebrului artist Sammy Davis Jr.
Fanii seriei James Bond vor putea admira la Salonul Auto Moto și modelul Aston Martin V8 Vantage, cu 380 CP, atingând 100km/h în doar 5.3 secunde. Agentul 007, interpretat de actorul Timothy Dalton, a condus un model similar în filmul „The Living Daylights” din anul 1987.
Detalii suplimentare despre Țiriac Collection pot fi accesate la adresa www.tiriaccollection.ro.