De Citit : Știri

Cele mai bune scurtmetraje de la Kinofest 2012

| 30 octombrie

Editia a sasea a festivalului Kinofest s-a incheiat, 300 de filme au rulat si au incantat in cinematograf/librarie/pub/institut. A curs multa fantezie, povesti originale, comedii si drame, tehnici din cele mai variate, animatii candide sau scenarii horror, filme din toata lumea… juriile au decis. Iata castigatorii:

ALBA, Isak Ferriz (19’06" / Spania) – CEL MAI BUN FILM DE FICTIUNE
Povestea lui Alex si a Annei, reprezentand doua feluri diferite de a face fata suferintei. O lupta disperata de a repara greselile, in incercarea de a-si relua vietile, daca sentimentul de vina ii va lasa Cei doi si-au pierdut copilul in varsta de 3 ani.

LE LLAMAREMOS BOBBY, Paco Cavero (12’59" / Spania) – PREMIUL JURIULUI DE FICTIUNE
Antonio si fiul lui, Antonio Jr., se intorc de la pescuit, certandu-se pe seama nuntii lui jr. Lovesc cu masina un urs fioros, care mananca un politist; cei doi gasesc incidentul adorabil, si pana la urma adopta ursul, cu scopul de a scapa de rudele enervante. O comedie savuroasa despre prosti, si felul «proaspat» in care vad ei lucrurile.

DOOMED, Guillermo Garcia Carsi (11’/Spania) – CEL MAI BUN FILM DE ANIMATIE
Un fals documentar despre viata si obiceiurile creaturilor non-terestre ce coexista cu Naratorul. O animatie originala, cu o tehnica impecabila, umor si un palmares impresionant: cea mai buna comedie la Clermont-Ferrand; cel mai bun scurtmetraj la Animar, Spania; cea mai buna animatie la Jaipur Animation Film Festival India
REW DAY, Svilen Dimitrov (6’40" / Bulgaria)
PREMIUL JURIULUI DE ANIMATIE
Ultima zi din viata unui om, plina de ghinioane, ce e vazuta ca o caseta care se deruleaza invers, pana in ultima lui dimineata, cand se trezeste binedispus, nestiind ce il asteapta. Un film surprinzator. Svilen Dimitrov a mai fost prezent in festivalul Kinofest, chiar la prima editie, cu animatia Air Ace.

HOW TO EAT YOUR APPLE, Erick Oh (1’30"/USA)
CEL MAI BUN MICRO-FILM
O intreaga fantezie complicata, cu creaturi originale, nascuta din “penita” graficianului Erick Oh, ca sa manance un mar.
Ce alte filme s-au mai aflat printre preferatele juriului? Microfilmul german “WANNA POLKA?”, animatia indiana “CANDY TREE” (un copilas de 3 ani ingroapa ultima bomboana, ca sa creasca un copac de bomboane), fictiunea “DEVISTEME”, scurtmetrajul romanesc al lui Mircea Ghibortz Ghinescu “THE BOX”.

Din juriul de fictiune au facut parte Alexandra Paun (scenarist si producator de film independent), Toma Cuzin (actor), Claudiu Paun (director de fotografie, producator de film).
La animatie si micromovie au jurizat: Radu Tinc (art director MEKA Creative Open Space), Dan Vezentan (creative partner, New Folder), Razvan Mihai (producator general promo ProTV), Bogdan Lazar (3D Artist, owner Golem Studio)
Ramanem indragostiti de filme si de tehnologia digitala – pt ca intrupeaza minunat lumea magica si infinita a imaginatiei. Si pana la editia viitoare a Kinofest – “Life goes digital”!

Kinofest este un proiect cultural realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.
Parteneri:
Apa Nova, Institutul Goethe Bucuresti, British Council, IQADS, Temple Media, ARCEN
vinovati” de campania media, concept si realizare: MEKA Creative Open Space