De Citit : Știri

Afacerea Tanase (regia Ionut Teianu) a castigat marele premiu la DocuArt Fest / 6 oct. 2014

| 07 octombrie

Festivalul de Film Documentar Românesc București Docuart Fest și-a desemnat, duminică, 5 octombrie, câștigătorii competiției.
Juriul format din Francisc Mraz, Marian Țuțui și Thomas Ciulei au decis să acorde marele premiu documentarului “Afacerea Tănase” în regia lui Ionuț Teianu pentru abilitatea construcției în 3 etape contrastante a protagonistului securist. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.
Premiul a fost oferit de sponsorul principal, Maxbet: “Suntem bucuroși că am putut veni în sprijinul acestei inițiative culturale și că am devenit parte a unui fenomen care se dezvoltă văzând cu ochii. Susținem asociația culturală Docuart pentru grija pe care le-o poartă tinerilor, avântul pe care îl aduce și determinarea de a promova valori ale cinematografiei românești. Aici avem ceva în comun, la Maxbet formăm tineri și îi creștem. Le creăm oportunități de muncă și învățăm cum să reușim împreună. Acest punct comun întreține colaborarea cu Docuart și șansa de a construi pentru viitor, ținând aproape oameni tineri, spontani și dedicați”, Gherghina Ionescu, administrator Maxbet.
Secțiunea competițională principală Docuart Fest
Premiul pentru cea mai bună regie din secțiunea principală s-a acordat tot filmului “Afacerea Tănase”, în regia Ionuț Teianu, pentru claritatea cu care reconstituie comanda securității de asasinat a dizidenților români, Tănase și Goma.
Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat filmului “Aici Nora Iuga” în regia lui Vlad Rotaru, imaginea Un cristian, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe și Nicu, pentru capacitatea de a surprinde ubicuitatea personajului Nora Iuga.
Premiul pentru cel mai bun montaj s-a acordat filmului “În spatele cortinei”, în regia Bogdan Mustață, film montat de Georgiana Mera, pentru eficiența expresivă a montajului, stărilor profund antagonice: propaganda comunistă și tragedia realului.
Secțiunea competițională studențească Docuart Fest
Premiul pentru cea mai bună regie s-a acordat filmului “GEORGE”, în regia Alexandrei Coca-Cozma, pentru delicatețea cu care regizorul construiește personajul, băiatul nevăzător, evitând tragicul fără perspectivă și portretizând într-un mod optimist șansa unei vieți.
Premiul pentru cea mai bună imagine s-a acordat filmului “IULIAN”, în regia lui Alex Mironescu, imaginea by Zoran Simulo, pentru acuratețea clasicismului asumat și a simplității eleganței cadrelor.
Premiul pentru cel mai bun montaj, secțiunea studențească s-a acordat filmului “Sorin Chifiruc: compromis”, în regia lui Alexandru Badea, montaj Andrei Boanță, pentru folosirea cu îndemânare a unei mari diversități de imagini de arhivă.
Totodată, anul acesta s-a acordat și un premiu special în cadrul secțiunii studențești. Premiul a revenit autorului Vlad Alexandru, pentru realizarea filmului „O altă zi a omenirii”, o poveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.
Filmele proiectate la docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu și de Daniela Apostol.
Docuart Fest s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere, 3 filme documentare de artă semnate de Laurențiu Damian, Cornel Mihalache și Francisc Mraz, și o retrospectivă Florin Iepan. Ediția a treia a festivalului de film documentar românesc a avut loc în perioada 1 – 5 octombrie 2014, la Cinemateca Eforie, cu intrare liberă.
„5 zile de documentar cu un număr mult mai mare de spectatori față de ediția precedentă, public tânăr curios și activ la sesiunile de Q&A, bună parte din acesta prezent și la sesiunile de masterclass cu Florin Iepan, Paula Herlo și Dana Bunescu. 5 zile cu vreme răcoroasă dar cu atmosferă caldă, cinefili pasionați și o echipă care deja se gândește la ediția următoare” – Daniela Apostol, director Docuart Fest.
Mulțumim sponsorilor, în special sponsorului principal MaxBet, partenerilor media și tuturor celor care ne-au ajutat la distribuirea informațiilor.
Toate informațiile despre întregul eveniment le găsiți pe www.docuart.ro
Asociația DocuARt este este o asociație autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop patrimonial, cu caracter educativ, social, neguvernamental, democratic, independent, non-profit si apolitic. Scopul principal al Asociației DOCUART este sprijinirea filmului documentar românesc și european, promovarea culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori, I nițierea de proiecte culturale și realizarea de programe în domeniu, în scopul promovării, conservarii și aparării statutului creatorilor.