De Citit : Editoriale

Tot despre monstrul norvegian

| 12 august

Asasinul in masa continua cu cererile extravagante, repercutate de presa. Iar justitia norvegiana vrea cu tot dinadinsul sa-i determine «profilul psihologic».
Grea misie pentru cei doi experti in psihiatrie norvegieni, numiti de tribunalul din Oslo pentru a hotari daca Anders Behring Breivik este sau nu responsabil din punct de vedere penal. Confratii lor noteaza ca maladiile mentale sunt pe atat de greu de dovedit pe cat sunt de greu de simulat. Pana una-alta, cel care a pus bomba pe 22 iulie si a tras in tinerii adunati pe insula Utoya ca in iepuri, cere sa fie expertizat de un psihiatru japonez, mult mai in masura sa-l inteleaga, zice el, decat un european. Cerere legata, pasamite, de «conceptia despre onoare» a asasinului impricinat.
Eu unul observ, deocamdata, ca Breivik este pe cale de a-si castiga pariul, acela de-a ajunge in centrul actualitatii si, eventual, de a-si propaga «ideile». Daca arunci o privire pe cele peste 1 500 de pagini ale asa-zisului «manifest» publicat pe internet, observi ca Anders Breivik s-a luat in serios, incercand, in orice caz, sa foloseas­ca tehnicile cele mai avansate in materie de comunicare. De altfel, el a pus in practica sfaturile destinate aspiran­ti­lor la lupta impotriva societatii social- democrate si multiculturale.
A mers pana la a-si face o operatie estetica in SUA, pentru a ajunge sa semne cu mo­delul de razboinic blond pe care l-am descoperit in ziare. Frustrat, probabil, de despartirea parintilor pe cand avea doar un an, Breivik infiereaza libertatea sexuala a epocii si face o lista cu efectele bolilor venerice care i-ar fi lovit familia. Nu are prietena, dar se si teme sa fie considerat «gay». In ajunul masacrului de la Oslo, Breivik s-a dus sa se bronzeze la solarium, iar noaptea, «templierul» si-a petrecut-o cu o prostituata de lux.