De Citit : Știri

A INCEPUT FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM BUCUREȘTI – 2015

| 21 aprilie

20 aprilie, începe cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București.
Câștigător al Ursului de Aur și al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015, filmul iranianului Jafar Panahi, TAXI, va fi proiectat în exclusivitate, de la ora 19.30, la Cinema Studio, în deschiderea ediței 2015 a festivalului. La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013) – filmate în mare secret în apartamentul personal și în casa unui prieten –, TAXI a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentință primită în 2010 din partea autorităților iraniene și contestată vehement de cineaști, directori de festivaluri și jurnaliști din întreaga lume.
De-a lungul celor șapte zile de festival vor fi proiectate peste 21 de filme din țări precum Iran, Germania, SUA, Serbia, Danemarca, Uruguay, România, Marea Britanie, Franța sau Japonia.
Șase filme, dintre care două realizate de regizori femei, vor concura în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută și, cu o singură excepție, nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România: Autroportretul unei fete cuminți (România, regia Ana Lungu), Cold in July/ Iulie însângerat (SUA, regia Jim Mickle), A Girl Walks Home Alone at Night/ O fată merge acasă singură în noapte (SUA, regia Ana Lily Amirpour), Hyena/ Hiena (Marea Britanie, regia Gerard Johnson), Kebab & Horoscope/ Kebab și Horoscop (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk), Loin des hommes/ Departe de oameni (Franța, regia David Oelhoffen).
Invitatul special al celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film București este iconicul actor italian Franco Nero, care se va întâlni cu publicul cinefil vineri, 24 aprilie, ora 18.30 la Cinema Elvira, unde va rula filmul Nymph/ Sirena (Milan Todorovic, 2014), urmat de clasicul Jonathan degli orsi (Enzo G. Castellari, 1994).
Biletele pentru proiecțiile de la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate în avans pentru întreg festivalul. Studenții de la UNATC au acces liber, numai în limita locurilor rămase disponibile.
Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.
Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Charta și se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României.
Parteneri: Hotel Moxa, DHL
Parteneri tradiționali: Independența Film, Institut Francais de Bucarest, Odeon, British Council, American Cultural Center
Enjoyed with Jameson
Mașina oficială a Festivalului este oferită de Țiriac Auto
Clubul festivalului: Control
Parteneri de ospitalitate: Cramele Rotenberg, Peroni, Journey Pub, Ludic, La Copac, Caru’ cu Bere, City Grill
Eveniment recomandat de: Europa FM
Eveniment prezentat de Antena 3
Parteneri media: Zile și Nopți, Elle, Glamour, Vice, Cațavencii, Gândul, Apropo TV, Cinemagia.ro, Filmreporter.ro, CinemaRx.ro, Orasulm.eu, LiterNet.ro, Urban.ro, Stereobeasts.com, Ziare.com, Sub25.ro, 121.ro, AaRc.ro, Movienews.ro, Revista @Film