De Citit : Editoriale

Sinergia vorbelor

| 24 aprilie

Nu a faptelor

Vin de la un examen care, in partea lui orala, mi-a prilejuit o discutie scurta dar interesanta despre sinergia componentelor psihice. Am fost de-acord cu domnul decan cu privire la urmatorul fapt: cu cat stim mai multe, cu atat invatam mai usor. Este logic. Sa presupunem ca sotia iti da un mesaj: “Te rog sa ajungi acasa pana la sase”. Poti avea mii de ganduri legate de acest mesaj. Multe dintre ele negre. Este gandirea divergenta. Daca insa stii ca astazi este miercuri, ca miercurea sotia are seara cu fetele, ca seara cu fetele incepe la ora opt, ca ieri la pranz, in alt mesaj, iti spunea ca ii e dor de tine, poti sa le pui pe toate cap la cap si sa te pregatesti de o partida romantica, pe cat de scurta pe atat de proaspata.
Bineinteles ca sinergia activeaza mai ales la varf, acolo unde citind, sa spunem, un articol de politica internationala, fiecare cuvant trebuie sa iti aduca aminte de istoria vreunui popor, ca sa intelegi respectiva expunere.
Pe verticala, la fel. O vorba aruncata de cineva poate fi inteleasa lingvistic drept magulitoare. Tonul insa poate fi sarcastic. Daca cele doua aparate de receptie lucreaza impreuna, sinergia va fi o reactie unitara, puternica, dar nedisproportionata. Daca nu, reactia va fi ori ridicol de naiva, ori prea virulenta.
Sa luam, acum, oamenii. Daca intr-un grup de oameni cel care se pricepe la istorie se intelege cu cel care se pricepe la electronica si se inteleg cu cel care se pricepe la inimi, cu cel care se pricepe la cai, cu cel care se pricepe la cuvinte si cu cel care se pricepe sa faca un cocktail ca lumea, rezultatul va fi o echipa puternica, atat de quiz, cat si de concurs de talente, cat si de discutii.
Si de aceea, dragii mei, romanii se pricep in acelasi timp la toate si la nimic.