De Citit : Editoriale

Unde dai si unde crapa

| 16 aprilie

Toate membrele par a-i fi scapat de sub control. Scara e mai inalta decat turnul Babel. Ochii, cand se inalta spre cer, sufera de un vertij irezistibil. Picioarele se lovesc de trepte. Mainile se proptesc, se impotrivesc, dar cedeaza, lasandu-i fata sa ia contact cu piatra rece. Contact dur. Lumea se invarte ca o morisca. Grea e betia, cand iti dai seama ca esti beat.
Dar de ce beat din nou? In turbioanele memoriei, in veselia idioata a miezului de noapte, Fane isi cantareste portofelul. E gol. Pe ce s-au dus banii? Pai, mai intai, pe zece beri iscate de patania lui Puiu. Puiu agatase o babatie americana, o capsase si venise foarte nervos la crasma. Babatia era atat de pretentioasa, ii ceruse Luna de pe cer, incat aproape n-a fost in stare de nimic. A trebuit o sticla intreaga de whisky sa ajunga la final. Apoi Puiu a lovit cu pumnul in masa, nemultumit de neputinta lui. Asa ca toti au baut in cinstea ei. "Pentru impotenta, Puiule, sa-ti creasca mare!"
Apoi au deschis cateva sticle de vin cand a cuvantat Didi. Barbat falnic, neinfricat. Numai ca inspaimantat. Vazuse moartea la atelier (Didi e pictor). "Si cum era? Avea coasa?" "Noo, era pe jumatate dezbracata, groaznic de slaba si palida. Ma privea in ochi. Fix." Toti au avut un frison. Moartea, pentru betivi, e orice, numai vesela, nu. Iar Didi o vazuse in seara anterioara, la atelier. Nimeni nu s-a mai gandit de ce nu a invitat-o in pat. Oricum, moartea isi sprijinise coasa de sticla asta. "Asta?" "Asta, fratilor!" Au baut, de frica mortii.
Intre timp, cu casa scarilor rotindu-i-se in cap, Puiu invinge inca un etaj. Lung e drumul acasa.
Apoi au dat-o pe vodca. S-a impotrivit, la inceput. Nu, nu, nu. Ce-o sa zica femeia? Numai lamaia de pe buza paharului l-a invins. Vina o purta Sandu, care tocmai se intorsese de pe mare. In timp ce chelnerita turna vodca din casa, Sandu o inlocuia cu Wild Goose. Gustul fusese teribil, iar paharele, fara numar. In croaziera, vaporul lui se rasturnase. Se inecasera jumatate dintre pasageri. Iar el plutise pe o lada de vodca. Si se salvasera impreuna. Asa ca, in cinstea supravietuirii, turna fara masura. Iar ei au baut pana la loc comanda.
Inca un etaj. Pasii vorbesc o limba incoerenta. In mintea lui Fane totul se amesteca si se clatina. Vede o baba plutind pe o lada. Vede, ceva mai incetosat, o moarte in bikini, masturbandu-se, pe sacunul inalt de la pacanele. Si, culmea culmilor, intrezareste o chelnerita goala pusca, care ii intinde o halba uriasa. Iar halba ii zambeste lasciv. Da’ de cand e voie cu bautura de-acasa?
— Magarule, iar te-ai imbatat ca un porc! De unde vii? Cat ai baut? Ai facut pipi pe tine? Sper ca nu te-ai cacat! Treci in pat! Da-ti pantofii jos, pantalonii… lasa chilotii, ca nu mai esti in stare de nimic. Lasa-ti p… in pace, n-o mai chinui. Nimic, m-ai auzit? Of, viata mea!