De Citit : Editoriale

La FanFest ne pasa pe gratis

| 19 august

In direct, de la fata locului, invitatul nostru special Mihai Gotiu*

“Cea mai eficienta forma de lupta e cea in care nu trebuie sa lupti efectiv”. Asta e din filosofia chineza. “Daca ei au bani sa cumpere aproape orice, noua ne pasa pe gratis”. Asta e din filosofia FanFest. Festivalul ala de la Rosia Montana de care puteti afla mai multe de pe Facebook. Ca din presa mainstream va puteti, eventual, informa doar despre protestele impotriva… FanFest. Si despre Corul Aurului. Din repertoriul lor: Imnul Minerului si Marsul lui Avram Iancu (e muzica si asta, mai ales cand e data la maxim din statii). Muzica pentru care a venit insa lumea la FanFest (12 – 14 august) a fost cu totul alta. Cu cateva surprize placute (optiuni personale): Mojo Barrel Band, Trupa OM ori Dusty Old Records (care i-au adus pe zepelini taman in varful Apusenilor). Bine, pe langa vocea exceptionala a Mariei Raducanu (acompaniata de Pedro Negrescu si in deschidere cu duo-ul clujean Junetrip), a celor de la Aria Urbana si a inchiderii cu Sarmalele Reci si Luna Amara (trupa care nu a lipsit pana acum de la nicio editie FanFest). Si a mai fost si un concert in Biserica Unitariana. “Corporatia care suge natia”, cu Bobo de la Fara Zahar. Ma rog, asta era coloana sonora a spectacolului lectura "Rosia Montana. Pe linie fizica si pe linie politica“, a celor de la Dramacum.
O poveste in care autorii Gianina Carbunariu, Andreea Valean si Radu Apostol au devenit actorii propriei piese. Si proiectii speciale (cu “sold-out” la Caminul Cultural) ale filmelor “Scoala Noastra” (Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma) si “Noul El Dorado” (Tibor Kocsis). Prilej pentru Mona Nicoara sa accepte ca anul viitor sa fie selectionerul festivalului de film “FanFest 2012”. Sa fiti acolo, daca ati ratat editia din acest an.
*Mihai Gotiu este unul dintre putinii ziaristi din Romania care mai pot scrie ceea ce cred despre Rosia Montana si a participat la organizarea FanFest.